"Независимо от емоциите, които ще преобладават в даден момент, едни избори трябва да бъдат нещо изключително прагматично. Те са инструмент нещата да стават по-добри. Колкото и да е емоционален българинът в сравнение с други европейски народи, все пак политиката е нещо много скучно и прагматично и трябва да се разглежда в този план.
 Затова ми се струва, че нашите избори ще преминат цивилизовано и ще спечели по-добрият". Това заявява в интервю за в. "24 часа" известната журналистка и приятелка на премиера Елена Йончева. 
"Ще спечели този, който може", смята тя. Според нея е неизбежност да има коалиционно правителство у нас. "Това, което липсва в България, е да изслушваме аргументите на тези, които вземат решения, които би трябвало да водят страната към нещо по-прагматично и по-добро. В политиката присъстват елементи от чалгата преди 10 години. Тя се възприема като шоу, гледат се външните елементи, а не съдържанието. Естествено, че има някакъв вид публичност и не може да се избяга от това, особено когато телевизията и визията са водещи в много случаи. Но поне да се опитваме да виждаме едновременно и шоуелементите, и съдържанието. А не след 4 години да си казваме: “Какво направихме?” и да търсим следващия спасител", допълва Елена Йончева. Тя коментира и дали икономическата криза е повлияла ли на нейния начин на живот и този на близките й.  "Майка ми е на пенсия, много е прагматична. Тя беше икономист. Отказва помощ, защото е много горда. Не се сещам да си е купила нещо напоследък. Преди 7 години й подарих една малка кола. Почти не я кара, защото каза, че е много скъпо. Само в случаи, когато трябва да пренесе нещо", посочва Елена Йончева. "Не знам доколко реално хората нямат пари или се страхуват да харчат. По-скоро е второто, което слага спирачки. От друга страна, не е лошо човек малко да спести и в някакъв момент да вземе по-разумни решения. В България по-малко присъства виртуалната икономика, отколкото в Европа и в Америка най-вече. Това ни спасява до голяма степен", дпоълва тя. /БЛИЦ