Сагата на елена лопатар, който се мислеше за крава, продължава, след като жителите на кърджалийското село Кьосево поискаха той да бъде отстрелян. Както БЛИЦ писа животното от кърджалийското село Кьосево бе упоено, за да бъде преместено на защитено място край Бургас.

Еленът от месец е на свобода в гората край Свети Влас и вече си има име. "Лъки – защото той си заслужи името на щастлив елен. Той премина през огражданията, в които беше сложен за дезинфекция, и вече е пуснат на воля с другите елени", каза собственикът на зоопарка в Бургас Кръстьо Дъбов, цитиран от Bulgaria on air.Усетил свободата, той дори вече флиртува, шегува се Дъбов: "Даже са го забелязали с кошутите от района. Това значи, че сега вече към края на брачния период има голяма вероятност гените от Кърджали да са пристигнали в Бургас", отбеляза той.

Еленът лопатар израства сред стадо от крави в село Кьосево, свиква с тях губи своята идентичност. Започва да създава проблеми в стадото, като наранява животните с рогата си при опитите си да играе с тях. Притеснени за кравите си, местните поискаха той да бъде отстрелян. 

 За спасяването на елена лопатар Лъки помогнаха още и кметът на Кърджали д-р Хасан Азис и собственикът на зоопарка в Бургас Кръстьо Дъбов.


Д-р Хасан Азис (вляво) и Кръстьо Дъбов (вдясно), собственик на зоопарка в Бургас

"След като е пуснат на воля, той е намерил стадото с елени и кошути, присъединил се е към тях и кравите не му липсват вече. Даже сега, след като мине брачният период и му паднат рогата, и му изникнат нови, няма да можем да го познаем вече! Можем спокойно на всеки, когото видим с рога, да кажем, че това е Лъки", сподели Дъбов.

Собственикът на зоопарка в Бургас казва, че тук разполагат с нужната техника и умения и са готови да помогнат на всяко животно в беда. Защото всяко живо същество заслужава късмета на Лъки – еленът, който получи своята свобода!