Когато прикриваш нарушения, играят парите. След като един Прокопиев за 2 години чистата му печалба е 30 милиона, а държавата, като концесионна такса получи 900 000 хиляди лева, за какво говорим, как се прави това нещо". Председателят на ПК "Екогласност" инж. Емил Георгиев коментира пред bTV темата с арестите в Министерството на околната среда и водите.

"Арестите в МОСВ не са нещо необичайно. Това е факт, заради корпоративно обвързани интереси, които до сега бяха прикривани, въпроса не е какво се случва в МОСВ, а до кога ще се случва. Зам.-министърът Красимир Живков е виновен, но не е само той, коментира още инж.", коментира още Георгиев.

Много от регионалните структури на МОСВ не им се търси отговорност, а те превърнаха териториите за които отговаряха във феодални територии, каза още Георгиев.

„Престъпления извършени на територията на Пловдив се прикриваха от Екоинспекцията на местно ниво, същото беше и в Хасково“, обясни още Георгиев.

„Слава богу, че прокуратурата се пробуди, чест им прави че започнаха да работят“, каза още Георгиев.

Вина за проблемите с боклука носят всички в това министерство, не само Димов и Живков.“Ние преди време искахме оставката на Нено Димов, сега искаме и освобождаването на Красимир Живков.“ Проблемът с несепарираните отпадъци, започва не с износа от България към Италия, а започва с реекспорт от Румъния към България.

„През 2013 започват да се изнасят масово отпадъци от Холсим, за изгаряне в Румъния, прокуратурата обаче забранява, защото те са вредни, и те се разтоварват на пристанище Варна и тръгват в посока Плевен и от там към завода на Холсим в Бели Извор“, разказа още Георгиев. В цялата схема са намесени и Холсим, защото има какво да прикриват, обясни още инж.Георгиев.

„По време на изолацията съм виждал коли натоварени с бали с боклук, коли с хасковска регистрация да превозват боклук, и това по време на извънредно положение.“, каза още Георгиев.

Факт е че има корупционни схеми, не може Живков да действа сам, той е запознат с тези схеми от много време. „В това министерство е крайно време да има контрол, да се спрат злоупотребите. Ако продължава тази отровна тишина, пак ще има случай подобни на тези сега“, каза още Георгиев. Процесът е много сложен и е важно да се извърви пътя до край, дано прокуратурата успее. „Факт е, че има корупционни схеми“ според Георгиев.

Болничните отпадъци, трябва да се изгарят в специални помещение, които има в някой болници.

„Когато разкрихме измамата с боклук в Димитровград, там бяха обявени битови отпадъци, а имаше всичко друго но не и битов отпадък“, даде пример инж. Георгиев. Когато се сепарират отпадъците се определя кои могат да се горят и кои не, но дали и как се спазва това не е ясно.

Екоминистрът Емил Димитров е казал, че ще предложи само 3 Теца да имат право да горят отпадъци, и това е решение, което би ограничило злоупотребите, каза още инж. Георгиев.