ЕС въвежда нови изисквания за повишаване на минималната заплата от 15 ноември. Ключова роля за постигането на достоен стандарт на живот има това да се гарантира, че минималните заплати в различните страни членки са адекватни, смятат експертите.

Темата в NOVA NEWS коментират експертът по трудово право към КНСБ Тодор Капитанов и директорът на „Тристранно сътрудничество“ в АИКБ Ивелин Желязков.

Капитанов каза, че в българското законодателство трябва да се направят промени преди 15 ноември. Желязков посочи, че механизмът за определяне на МРЗ във всяка страна трябва да отговаря на международните стандарти и на националните особености.

Капитанов е на мнение, че държавата трябва да изготви дългосрочен план за насърчаване на колективното трудово договаряне и механизми за постоянна актуализация на МРЗ. Желязков каза, че някои групи дейности МРЗ е адекватна, но за други е проблем.

Директивата на ЕС трябва да бъде приета, категоричен е Капитанов. Според Желязков трябва да се сравняват сравними величини, за да има резлутат.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук