Вече месец властите в щата Мисури се грижат за две осиновени преди 8 години българчета, над които е упражнявано домашно насилие от американските им родители. Генералният ни консул в Чикаго Иван Анчев заяви пред „Тази сутрин”, че е подал заявка за среща с тях, но поясни, че те са вече американски граждани и са под юристдикцията на местното законодателство.

Той поясни, че е разбрал за случая от медиите, а децата са в добри ръце при социалните служби, където за тях се грижат добре. Анчев заяви и че са добре предвид преживяното.


Снимка: bTV

След сигнал от съседи, родителите са арестувани. Случаят става известен в началото на юли. Едно от осиновените момичета е било във видимо лошо състояние и разказало пред съседи, че не е хранено от дълго време.


Снимка: bTV

Според международните изисквания, в първите 2 години след осиновяването, България е получавала необходимия доклад от американските социални служби за състоянието на близначките.

Според експертите децата са силно травмирани и ще им трябва време и доста работа с психолози и психотерапевти. Те са категорични обаче, че не бива да се слага клеймо на осиновяването, а да се промени законодателството ни.

Понеже осиновяването дава възможности, които иначе децата няма да получат. Разбира се, то е труден процес. Но имаме случаи на деца, които след над 10 години в приемни семейства в чужбина вече са открили талантите си в плувните спортове и като клавиристи в оркестри в Испания, обясни Нели Гатева Председател на Сдружение за посредничество при международно осиновяване.

Психологът Величка Дошева поясни, че получените травми на близначките са свързани най-вероятно с повторно отхвърляне, което се случва и на биологичните деца.

Но те сега са в тийнейджърска възраст и ще трябва много работа с експерти, за да си върнат увереността като личности и за доверие към другите хора, заяви още тя.

Специалистите обясниха, че вероятно всичко се е случило поради някакви промени в семейството, смяна на местожителството или загуба на работа.

Те са се преместили от голям в малък град, децата пък са били в домашна среда на обучение, затова е било трудно околните да забележат промени в техния външен вид и поведение.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!