Всички чужденци, от вчера 1 декември, включително гражданите на ЕС, които искат да работят във Великобритания от 1 януари 2020 г., могат да кандидатстват онлайн за визи. Това е в съответствие с новата имиграционна политика на "Даунинг стрийт" след Брекзит, предаде БНР.

Минаването през новата имиграционна схема не се отнася за гражданите от ЕС и техните семейства, които вече живеят във Великобритания преди изтичането на „преходния период“ за Брекзит на 31 декември.

За тях е необходимо само да кандидатстват за получаване на статут на уседналост. Крайният срок за това е 30 юни 2021 г. При получаване на този статут те могат да се ползват от същите помощи както британците, ако останат без работа.

Правото на всички останали да идват и работят на Острова след 1 януари ще се определя по новата имиграционна точкова система, която е подобна на австралийската.

Министрите твърдят, че тя е „проста и гъвкава“.

Кандидатите ще получават точки по три основни принципа - ниво на квалификация и умения, владеене на английски език и годишно възнаграждение не по-малко от 25 600 паунда.

Разходите, свързани с кандидатстването, се очаква да бъдат между 610 и 1400 паунда.

Кандидатите трябва да докажат, че имат достатъчно средства да се издържат, както и че притежават валиден документ за самоличност.

В срок от три седмици кандидатите трябва да получат отговор дали молбите им са одобрени.