Най-важното правило за всяка определена козметична процедура, особено по отношение на бръчките, е да се направи навреме, пише Elle.
Ботокс

Бърз е сравнително нескъп начин да се отървете от бръчките по челото, това е инжектирането с ботулинов токсин тип А. Вертикалните бръчици в областта на носа се появяват, когато се мръщим. Когато мускулите постоянно се съкращават на едно и също място, възниква спазъм: кожата се набръчква и се образува бръчка. Най-простият начин да предотвратим това е да „замразим“ мимиката с помощта на мускулен релаксант. За разлика от хиалуроновата киселина обаче, ботоксът не може да подобри качеството на кожата. Затова е добре да го използвате като крайна мярка – само ако бръчката между веждите ви е толкова голяма и видна, че не може да я премахнете по друг начин.

Пептидни мускулни релаксанти

Това е алтернатива на ботокса. Те се прилагат интердермално и мимиките на лицето се съхраняват. Няколко единици от препарата в правилните пропорции коригират успешно проблемните зони. Мезотерапията не е подходяща за много дълбоките бръчки и само една процедура ще бъде крайно недостатъчна за тях. Лекарите препоръчват курс от 3 до 8 процедури с интервал 7-10 дни.

Биоревитализация, биорепарация, филър

Инжектирането на хиалуронова киселина е по-щадящ вариант от ботокс и мезотерапия. Тази киеслина провокира процеси на регенерация на клетките и помага за изглаждането на бръчките. Кожата ви дълго време ще забрави какво е сухота и стегнатост.

В основата на биорепарацията също е хиалуроновата киселина, но към нея са добавени пептиди, витамини и аминокиселини. Препаратът за биоревитализация остава в кожата до 3 седмици, което означава, че синтезира нови колагенови влакна.

И двете процедури може да направите в курс от 2 до 4 процедури с интервал 2-3 седмици. Ако не ви се иска назолабиалните бръчки и „пачият крак“ да се виждат от самолет, козметикът ви може би ще ви препоръча дермални филъри. Това гелообразно вещество запълва всякакви бръчки.

Фейс фитнес

Методът не е за мързеливите. Фейсбилдинг, фейсфитнес – както и да го наричате, същността му е една: лицевите мускули се тренират, а кожата на лицето се изглажда. Гимнастиката се състои в това да се стяга и отпуска определена зона на лицето. В зависимост от дълбочината на бръчките, може да се наложи да правите тази гимнастика около 6 месеца. Опасността тук се крие, че ако не сте под ръководството на професионален лицев инструктор, може да влошите положението си и да си причините мускулна хипертоничност и да си създадете нервен тик.

Масаж

С бръчки по челото ви, които са в ранен етап от развитието си, може да се справите и сами. Ако го правите редовно, може да изгладите бръчките между веждите. Например 10-15 процедури 2-3 пъти в седмицата, но най-малко 2 пъти годишно – тази формула е напълно достатъчна. Методиката може да бъде мануална или с апарат. Но грешки в изпълнението й може да доведе до влошаване на състоянието на кожата – избирайте професионалист.

Крем за лице с пептиди

Ако при най-малкия намек за бръчки започвате да нервничите, но не смеете да се подложите на каквато и да е процедура, отдъхнете си. Потърсете крем за лице, в чийто състав влиза козметичния пептид Аргилерин, подобен на ботулиновия токсин. Това прави ефектът му близък до този на ботокса – отпуска мускулите и изглажда бръчките. Ако бръчката е дълбока, ще се наложи да нанасяте крема и да втривате добре в продължение минимум на 35 дни. Не нанасяйте върху кожата на клепачите – съществува риск от парализа на горния клепач. Молекулите на пептидите са чувствителни към нивото на pH.

Следователно, ако използвате крем с пептиди, спрете през този период да използвате козметични средства с ретиноиди и киселини – в противен случай няма да забележите ефект.