Националната статистическа служба на Великобритания (ONS) предупреди, че излизането на работници на възраст между 50 и 65 години от работната сила може да се отрази негативно както върху финансите на хората, така и върху икономиката в по-широк план.

Проучването на организацията „Живей по-дълго: въздействието на работата от вкъщи върху по-възрастните работници“ изчислява, че ако процентът на заетост на хората във възрастовата група съвпада с този на тези на възраст между 35 и 49 години, това би добавило повече от 5% към брутния вътрешен продукт на Обединеното кралство (БВП), което се равнява на около 88 млрд. паунда, предаде pariteni.

Според изследването решението е продължаването на гъвкава заетост като начин за запазване на заетостта на по-възрастните работници, като се отбелязва, че предишни изследвания от юни и юли 2020 г. са установили, че тези, които работят изцяло от вкъщи, са по-склонни да се пенсионират по-късно, в сравнение с тези, които все още трябва да се справят с пътуване до работното място.

Предишното проучване е установило още, че по-възрастните работници на възраст от 50 до 69 години, които работят от вкъщи, смятат, че това подобрява баланса и благосъстоянието между професионалния и личния живот.

Делът на по-възрастните работници, които са планирали да работят от вкъщи след пандемията, е 22 %, което според ONS е над нивата преди пандемията.

Докладът установява, че 17,9 % от 50-годишните жени са били икономически неактивни, след като спрели да работят, докато при мъжете на същата възраст това са били 9,6%.

Междувременно при 64-годишните - 58,6% от жените са били икономически неактивни, в сравнение с 44,9% от мъжете. Старши анализатор по пенсиониране на Харгрийвс Лансдаун, Хелън Мориси, казва: "Всичко, което позволява на хората да останат на работа по-дълго и да се възползват от увеличените доходи и пенсионни вноски, е добре дошло.

Ранното напускане на работната сила може да има огромен ефект върху финансовата устойчивост на някого при пенсиониране, както и върху неговото физическо и психическо благополучие".

"Тези данни показват, че преминаването към работа от вкъщи се е отразило положително върху по-възрастните работници по отношение на тяхното здраве и баланс между професионален и личен живот. Липсата на ежедневно пътуване до офис освобождава време и също може да означава, че сте по -малко изложени на заболяване. Това може да означава, че хората могат да работят по -дълго, отколкото иначе биха работили", допълва експертът.