Изложба посветена на борбата със замърсяването с цигарени фасове беше открита във Варна. Тя е част от кампанията „Промени картинката“ и включва информационни пана за вредите от фасовете върху околната сред. Паната са разположени пред Дома на архитекта в морската столица в културното арт пространство „Таляна“.

Кампанията има за цел да информира хората и да привлече общественото внимание върху проблема със замърсяването с цигарени фасове, който е глобален. Твърде малък е процентът на хората по света, които осъзнават какви вредни и отровни вещества се съдържат във филтъра на един цигарен фас. Това каза за „Радио Варна“ един от организаторите Диляна Якова.

"Само 13% от хората по света знаят, че във филтъра на цигарените фасове се съдържа пластмаса. Цели 75% смятат, че филтърът е направен от памук или хартия и ще бъде отмит от първия дъжд", поясни Якова. Резултатите са от изследване на компанията, на чието българско представителство тя е мениджър регулации и устойчиво развитие. Всъщност, за разграждането на цигарените фасове са необходими около 15 години.

"Чрез информационните пана със закачливо послание се опитваме да накараме хората да осъзнаят, че това не е просто един незначителен отпадък, както и да изкореним вредния навик да си изхвърлят фасовете на нерегламентирани места", каза още Якова.

Статистиката показва, че всяка трета цигара бива изхвърлена не в коша за боклук, а на улицата или на плажа.

Още през миналата година от „Промени картинката“ организираха множество акции в цялата страна за почистване на замърсени с цигарени фасове места, като сред тях и плажните ивици.

"Акциите се проведоха в няколко големи града в страната като София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Благоевград", разкри Якова.

Следващото мащабно почистване ще бъде през септември, но още в края на този месец ще има акция във Варна, каза Диляна Якова.

В кампанията са се включили и студенти от НАТФИЗ "Кръстю Сарафов" с кратки видеа, вдъхновени от инициативата.

"Рециклирането на фасовете засега остава трудна задача, но се работи и в тази посока", поясни още Диляна Якова.