Честотата на ухапванията от змии варира в зависимост от различните географски ширини. Въпреки че в България те не са много чести, е важно всеки да може да реагира в подобна ситуация, информира "България он еър".

У нас се срещат различни видове змии, от които само пет са отровни. Това са Обикновена европейска усойница, Рогата усойница, Аспикова усойница, Ливадна усойница и Монпелийска змия.

Обикновената европейска усойница е много адаптивна и може да се открие на различни места, например пясъчни дюни, букови гори, крайречни полета, алпийски ливади и други. Тя се среща основно през пролетта и лятото. Тя има дебело тяло, покрито с диамантена зигзагообразна шарка в черно или кафяво.

1500 лв. Казино Бонус за Нови Клиенти на efbet.com

Рогатата усойница е една от най-смъртоносните змии в Европа и съответно най-смъртоносната в България. Нейната отрова е изключително токсична. Тя се разпознава по своя рог в края на носа, който нараства до малко над сантиметър. Женските обикновено са кафяви и бежови, а мъжките - сиви и черни. 

Аспиковата усойница по-често се среща в Алпите, Северна Италия и централната част на Франция. Проучванията са показали, че най-отровните ѝ подвидове се срещат в Швейцария, а не в България. Въпреки това някои популации могат да бъдат открити и на Балканите. Нейната глава е с форма на диамант и има изпъкнали люспи над очите, завършващи с извит нос.

Ливадната усойница аподобява европейската, но се среща много по-рядко. В България обитава по-хладните северни части на страната, основно Врачанския и някои части на Централния Балкан. Тялото ѝ е с цвят, преливащ от жълтокафяво до черно, с характерена диамантена зигзагообразна шарка.

Народни вярвания: Имате змия в двора? Ето какво да правите

Монпелийската змия е най-безопасната змия от отровните видове в България. Това се дължи на ниската токсичност на нейната отрова, както и на задното разположение на зъбите ѝ. Тя се среща главно в долните подножия на Родопите и сред долината на Струма. Нейните размери достигат до 2 метра, главата ѝ е малка, а шарката и е трицветна в жълто, черно и кафяво.

Как да постъпим след ухапване от змия?

Незабавно се свържете със спешен медицински екип;

Запазете спокойствие, повечето ухапвания от змии не са сериозни и могат да бъдат лекувани;

Частта от тялото, която е ухапана, трябва да стои неподвижна възможно най-дълго;

Ако е възможно, се препоръчва заемането на възстановителна позиция на тялото;

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук