Ако днес в България се проведе референдум за излизането на страната ни от ЕС, какви биха били резултатите? Отговор на този въпрос дава проучване на агенция „Маркет линкс“ за bTV. Българите остават силно подкрепящи европейското членство: 61% от анкетираните заявяват, че България трябва да остане в съюза, 20% биха предпочели да видят България извън ЕС, а 8% са без отговор.

Изключително висока би била и избирателната активност на подобен референдум – близо 90%.

„Ние сме далеч от евроскептичните страни като Холандия, Австрия и дори Франция, да речем. Споделяме принадлежността си към европейски проект”, коментира в студиото на „Тази сутрин” Димитър Живков от „Маркет линкс”.

Той направи и паралел с британския референдум за т.нар. „брекзит” – както на Острова, така и у нас по-младото поколение е по-склонно да подкрепи оставането на страната в ЕС.
Що се отнася до партийната принадлежност на участниците в двете течения – „за” и „против” ЕС, Живков посочи, че голяма част от симпатизантите на десните партии силно подкрепят оставането на страната ни в ЕС.

Особено изразено е това при симпатизантите на ГЕРБ, 80% от които са „за” оставането на страната ни в ЕС. На обратния полюс – но отново с по-голяма степен на одобрение на членството ни в ЕС, са симпатизантите на левицата и Патриотичния фронт.

Голяма част то българите не одобряват и излизането на Великобритания от ЕС. Това е мнението на 45% от анкетираните.

Българите разсъждават прагматично и се притесняват за възможностите си за работа и учене във Великобритания: на Острова пребивават около 60-70 хил. българи, т.е. може да се каже, че 200 хил. българи имат роднина там, затова са разбираеми и притесненията на хората, свързани с работата, пътуването и възможностите за живот във Великобритания.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ ЗА БРЕКЗИТ!