Надявам се, че Желязната църква „Св. Стефан” в Истанбул ще бъде посещавана не само от християни, но и от туристи. Църквата стана много красива. Със спогодба на България и Турция, се възстановиха три български църкви в Турция и две джамии в България. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в сутрешния блок на БНТ.

“Религиозното и културното наследство трябва да се пази. Поставихме условия за възстановяване на още църкви в Турция. Трябва да бъдем толерантни и да даваме свобода на религията, без тя да бъде агресивна. Езикът на омразата няма да доведе до мир и просперитет по света”, допълни тя.

“В центъра на София има три религиозни храма - джамия, църква и синагога. Това е нещо, с което можем да се похвалим”, коментира вицепремиерът. “Трябва да се фокусираме върху положителните неща и да надграждаме отношенията си. Няма как да се борим с тероризма без Турция като съюзник на НАТО и близък партньор на Европейския съюз. Турция е един от най-важните външноикономически партньори на България и ЕС. Министрите на Турция ще бъдат поканени на посещение в България”, заяви Екатерина Захариева.

“Председателството не е фанфари, а много работа. Освен концерт на 11 януари за официалното откриване на 6-месечното ни председателство в Съвета на ЕС, ще имаме и важни работни посещения”, разкри министърът на външните работи. “Това, че финансираме нови политики, не значи, че трябва да отхвърлим и старите. Кохезионната политика е политика за растеж и сближаване”, каза още Захариева. “Преговорите за Дъблинския регламент вървят бавно и трудно, трябва да обърнем разговорите, за да не се стига до извънредни мерки. Извежда се фокусът от важните теми, не може само външната граница да поеме тежестта. Трябва да правим разлика между мигрантите и хората, които бягат от война”, допълни вицепремиерът.

“Няма трети пол в Истанбулската конвенция. Конвенцията е насочена към борбата за насилието над жени. Това е конвенция за разчупване на стереотипите и толерантност между хората ”, завърши Екатерина Захариева по актуалната тема за Истанбулската конвенция.