Ситуацията в Македония е много страшна, водата е помела всичко. Това твърди евродепутатът от ГЕРБ Андрей Новаков, който замина като доброволец за Скопие.
„Тук е апокалипсис... Още в момента, в който влязохме в Македония, видяхме отнесена цяла магистрала. Видяхме изоставени коли и камиони. Пометени в полето. Цялата настилка асфалт просто я няма. Цели квартали са пометени. Понеже няма ток, а питейната вода е заразена с отпадни води, не можеха да се заредят отводнителните помпи”, разказва той пред „24 часа”.
 
Андрей Новаков твърди, че е разочарован от реакцията на македонските власти, които не признали помощите, изпратени от България. За разлика от тях обаче обикновените хора се радвали на българските доброволци:
 
„Властите може да не отчитат помощта, но самото население ни е много благодарно. Спря ме днес, като излязохме от подземието, което обезводнихме - на възрастните хора, един македонски войник. И ме пита “Къде са българите?”. Ние с Георг тъкмо бяхме излезли от подземието, целите в кал... Казваме: “Ние сме българите.” А той: “Вие ли сте?... Един народ в две държави сме ние...”