България е в челните позиции в Европа по най-дълга работна седмица. Това сочат данните на „Евростат”, съобщава bTV. Независимо, че Международната организация по труда препоръчва само 4-дневна работна седмица според данните на европейската статистика именно ние, българите, работим средно по 40 часа и 48 минути. На този фон най-малко работят холандците  с 30 часа и 18 минути седмично.
Причината да сме на трето място по изработени часове всъщност е, че страната ни е с най-нисък дял на работещите на непълен работен ден. Явор Алексиев от Института за пазарна икономика коментира, че този модел на работа не е популярен у нас – отчасти и заради ниските доходи.

Ниските заплати са още по-непосими в селата. Млади специалисти подават молби за работа, но когато разберат за минималните пари на часа се отказват. И така се затваря един омагьосан кръг.Според специалистите България все още няма механизъм за определяне на минималната работна заплата и това затруднява определянето цената на труда в по-бедни райони и в слаборазвити икономически дейности.