България запазва второто си място в Европейския съюз по най-ниски цени на хляба и зърнените храни и на месото през 2019 г., сочат данни на европейската статистическа служба Евростат, пише investor.bg

Миналата година цената на хляба и зърнените храни у нас е била с 35% по-ниска спрямо средното ниво в съюза, показват данните на статистическата служба. Хлябът е по-евтин само в Румъния, където цените са с 47% по-ниски спрямо средното равнище в ЕС. На трето място е Полша с 30%.

Спрямо 2018 г. обаче хлябът у нас леко поскъпва, тъй като преди две години цената му е била с 38% под средната в съюза.
Като цяло през миналата година цената на хляба и зърнените храни в ЕС е била около три пъти по-висока в най-скъпите страни членки в сравнение с най-евтините.

Когато ценовите равнища в отделните страни се сравнят с индекса от 100 на средните цени на хляба и зърнените храни в ЕС, резултатите показват, че през миналата година те са били най-високи в Дания с 51% над средното ниво, следвана от Австрия с 33% и Люксембург и Финландия с по 25%.

Друга статистика на Евростат, публикувана през миналата седмица, отново постави страната ни на второ място в ЕС по най-ниски цени на месото. У нас те са с 34% под средните в съюза, като месото е било по-евтино миналата година само в Полша и Румъния с 37% под средното равнище в ЕС. На трето място е Литва с 29%.

Спрямо 2018 г. обаче цената на месото в България се е увеличила почти двойно, тъй като преди две години тя е била с 64% под средното равнище в съюза. 

На обратния полюс най-високи през 2019 г. са били цените на месото в Австрия с 45% над средното ниво в ЕС, следвана от Люксембург с 41%, Франция с 31%, Холандия с 27%, Белгия с 25% и Финландия с 24%.