Около 26% процента от българите са правили редовни консултации при лекар-специалист, сочат данни от анализ на Евростат за здравеопазването в ЕС.

Анализът събира и отчита данни от 28-те страни в съюза през 2014 гсдина.


С една четвърт от хората посещавали специалист България стои доста добре в сравнение с Кипър (3 на сто от населението) и Румъния – 17 процента.

Но тя е назад от Германия, където 40% от хората се попитват за здравето си до специалист, Унгария (38%), Австрия (36 на сто) и Великобритания (35 на сто).

Диапазонът по този показател е широк, отбелязва Евростат.

По-голямата част от българите - около 70 процента, са предпочитали консултация с личния си лекар.

Най-често са търсили специалист българите в горните възрастови групи - 61 процента на възраст от 75 до 84 г. и 56 процента на 65-74 години.

Обратно едва 8 на сто от хората на 25-34 години са били на такава консултация.

При стоматолог или ортодонт са ходили около 44 на сто от българите. Отбелязва се, че жените са значително по-активни за профилактичните си прегледи. Като цяло обаче средно ни се събират едва по 0,7 на сто срещи със стоматолог годишно.

Що се отнася до консултациите при психолог - едва един от сто българи е потърсил подобен специалист.

В анализа на Евростат са взети предвид консултации в кабинета на лекаря, в дома на пациента, или в амбулаторни отделения. Изключват се консултациите с лекар по време на лечение в болница.