От няколко дни под различен вид в социалните мрежи върви предупреждение. Според него не трябва да пием вода от чешмата, защото язовир "Искър" е бил натровен, но са скрили това от нас. БЛИЦ също получи десетки сигнали на притеснени граждани. 

Според слуховете, пускани в групите на различни столични квартали във Фейсбук, в язовира е попаднала опасна бактерия, но крият това от нас. Според други - в питейната вода бил пуснат погрешка химикал за прочистване на тръбите.

Ето, обаче, какво е официалното становище на "Софийска вода" от съобщение, публикувано днес на страницата на дружеството:

"Питейната вода доставяна на потребителите на територията на Столична община, е с гарантирано качество и с отлични характеристики. Тя отговоря на абсолютно всички изисквания на Наредбата за качеството на водата и всичките й физикохимични показатели са в норма. 

Питейната вода подлежи на постоянен денонощен мониторинг, като последните физикохимични, органолептични и микробиологични изпитвания на водата са извършени днес, 19.05.2018 г. 

Контролните проби се взимат в най-различни точки на водопреносната мрежа, а годишно се правят над 140 000 анализа на 8000 проби. Качеството на водата се следи от Лабораторно изследователския комплекс на „Софийска вода“ по целия ѝ път от язовирите „Искър“ и „Бели Искър“, през пречистването и доставянето до домовете на потребителите.

Преди два месеца Лабораторно изследователския комплекс, който е сред най-модерните в страната, обогати обхвата на акредитираните изследвания и вече може да прави  не само задължителните по наредба изследвания, в това число и за живак, но и допълнителни микробиологични анализи на утайки и продукти, използвани в пречистването на води като белина и железен трихлорид, изследвания за наличие на уран, органични замърсители и елементи и др.

И нещо повече, питейната вода в София е с ниско съдържание на разтворени соли в нея. Това я прави подходяща за всекидневна употреба и полезна за нормалното функциониране на клетките в организма."