Край Камен бряг късно снощи започна акцията по разтоварване на заседналия товарен кораб. Баржата, която трябваше да пренесе азотните торове, също е заседнала.


"Заседналата баржа е попречила на процеса на разтоварване", заяви Пенко Георгиев, директор на историческия музей в Каварна.

По думите му вятърът, вълнението и лошото време ще усложни работата.

"Заседналият кораб не е увредил подводни археологически обекти", каза още Пенко Георгиев.

Във видео, разпространено в социалните мрежи, се вижда как при операцията част от торовете се изсипват в морето.

Целта на акцията е да се отнеме поне половината от товара от 3300 тона азотни торове, които е превозвал "Вера Су", за да може да се вдигне носът и да се премести корабът.

Вчера стана ясно, че все пак от плавателния съд изтича азотен тор. По корпуса му има пробойни от скалите, в които е заседнал. В момента плавателният съд е укрепен с резервни котви.

Пробите от водата на Басейнова дирекция - Варна показаха завишено съдържание на нитритен азот, затова бяха взети нови.

Според експерти от Института по океанология, разтварянето на азотния тор във водата може да доведе до бурен цъфтеж на водораслите, което да унищожи дънни организми. Задава се и лошо време.

В понеделник от транспортното министерство увериха, че тороветете и корабът ще бъдат извозени до пристанище Варна, където ще останат докато корабособственикът не заплати пълния размер на направените от държавата разходи.