Получих прогноза за доста силен вятър следобед, нека рисковите обекти бъдат обезопасени. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова пред журналисти на проверка на ремонта на бул.“Асен Йорданов“, информира "Труд".

"Прогнозата, която получавам в момента, е за доста силен вятър следобяд. Бих искала да предупредя и да помоля всички строителни обекти да бъдат обезопасени, също така и билбордове. Разбира се, хората да обезопасят терасите си и в същото време да се движим по-внимателно", добави кметът.

Продължава отводняването на тунела на Лъвов мост, там ситуацията е най-тежка, каза тя.

"Продължава изчистването на уличните платна, почистването на шахти и оттоци. Възложила съм почистване на подлезите по бул. „България“, особено подлеза на „България“ и „Гоце Делчев", който беше най-силно пострадал. Там предстои да се работи в следващия момент. Възложила съм освен чистене и миене на участъци на улиците.  

Всички екипи са на терен, както екипите на аварийната помощ, Столичен инспекторат, „Софийска вода“ и пожарната продължава да работи", обясни кметът. 

"Подготвяме се, разбира се, и за следващите предизвикателства. Но наистина е важно да бъдем и внимателни. 12 дървета са паднали в следствие на бурята в различните паркове на града. Екипите на „Зелена система“ работят в момента и по отстраняването на множество паднали клони, както в парковете, така и по улиците на града", добави тя. 

"Още от сутринта нямаше проблеми по действащите метростанции. Движението на метрото е нормално. То не спря и снощи по време на бурята. Знаете, че от стълбищните клетки бяха наводнени по-сериозно четири от метростанциите", каза още Фандъкова.

"Много са сигналите и все още продължават да се обработват за наводнени мазета и гаражи. Особено в южната част на града. Все още продължава възстановяване на електроподаването в някои района. Имам уверението от ЧЕЗ, че са на приключване, но имаме в „Манастирски ливади“, „Гео Милев“, „Оборище“ все още 500 абоната, които нямат електричество", обясни тя. 

"На подлеза на Лъвов мост има постоянно работещи помпи, така че при малък дъжд вършат работа. Проблемът не е толкова в подлеза, колкото в колектора, който продължава да причинява наводняване на подлеза. Разбира се, че ще очаквам инженерни и технически решения да се предприемат, за да се обезопаси това място", добави кметът.

"Но отново ще кажа, при тези паднали количества няма ниско място, за което да смятаме, че няма да бъде наводнено. Важното е да се реагира много бързо и екипите да са подготвени", подчерта тя. 

Фандъкова добави, че всички реки са в коритата си, няма опасност от разливи към момента.