София ще разполага с рекорден бюджет през 2021 г. - 1,884 млрд. лв. Финансовата рамка бе представана от кмета на града Йорданка Фандъкова и заместника й по финанси Дончо Барбалов, пише Монитор.

"Реалистичен бюджет, които да ни позволи да изпълни ангажиментите", каза кметът.

1,375 млрд. лв. са разпределени за текущи дейности, включително държавно делигираните. В тях се включва увеличените на учителските заплати и социалните работници.

509 млн. лв. е размерът на капиталовата програма. От тях 296 млн. лв. безвъзмедни средства по европейски програми. Фандъкова посочи, че стратегическа инфраструктура е приоритет. През 2021 г. ще бъдат наляти 140 млн. лв. за транспортна инфраструктура.

Разширението на "Каблешков", реконструкции на "Филип Кутев","Ломско шосе", ул. "Опълчеснка", са заложени в капиталовата програма. Ще бъдат ремонтирани "Първа българска армия", тунелите в "Люлин" и при "НДК", ул. "Коперник, "Чепинско шосе".

Най-голямата реконструкция през 2021 г. ще бъде ремонта на трамвайните релси по "Цар Борис III" от Съдебната палата до "Княжево".

50 млн. лв. са заложени за ремонти в кварталите.

За изграждане и разширение на детски градни и училища са залоени 65,7 млн. лв. 45 са конкретните обекти за нови сгради и разширения на детски градини и ясли.


С тях очакванията са през тази и следващата година, когато ще завършат е да се открият 185 нови групи. Освен за строителство се залагат 1,6 млн. лв. за проектиране на 16 нови сгради за детски градини, които да се включат в строителната програма догодина. 

6 млн. лв. се инвестират в изграждане на нови училищни корпуси и основни ремонти в 7 училища.

През 2021 г. ще започне започваме изпълнението на първата част от проекта за изграждане на канализация в районите „Витоша“, „Връбница“, „Лозенец“, „Овча купел“, „Сердика“ и Банкя. "Общо 30,1 млн. лв. гарантираме за изграждане на ВиК-инфраструктура.

10 млн. лв. от тях са осигурените от държавата за изграждане на връзката между водопроводите на язовир „Искър“ и язовир „Бели Искър“. Тези средства осигурих от държавата след като София помогна за осигуряване на вода за Перник.

Тази реверсивна връзка е част от стратегическата критична инфраструктура на София, тъй като  ще даде възможност за осигуряване на вода за София от различни източници", коментира Фандъкова.

В бюджета общината си поставя за цел да подобряви качеството на въздуха и чистотата в града.

"Общият размер на капиталовите инвестиции, които директно се отразяват на качеството на въздуха е около 200 млн. лв. включва подмяна на стари печки, инвестиции в метро, електротранспорт, станция и системи за въздуха, увеличени средства за миене и обновяване на паркове", обясни Фандъкова и допълни:

"Тази година стартира изпълнението на големия проект за подмяна на старите печки на дърва и въглища с нови екологични уреди за отопление.

Предвидените средства за годината са 12,1 млн. лв. Поръчката за климатици, радиатори за газ, топлофициране и пелетни печки, които ще предоставяме безплатно, вече е обявена.

Надяваме се, че още тази година ще започне подмяната на вече одобрените домакинства, като започнахме отново да набираме заявления на желаещи граждани. В план-сметката за чистота увеличаваме средствата за миене и площите с 24%.

Планираме и програмата за премахване на т-нар. кални точки в кварталите, които са източник на прах и кал, с бюджет над 1 млн. лв. Стартирахме я през 2020 г. с проекти в „Овча купел“, „Красна поляна“ и „Надежда“ и благодаря на кметовете, които се включиха, защото тази програма зависи от общата ни работа".

Инвестициите в метрото също са част от борбата с мръсния въздух. Именно заради това кмеството залага 172,5 млн. лв. за довършване на първите участъци от третата линия, нови метровлакове и основен ремонт на стари, както и в доставката на 25 нови трамвай, 82 електробуса и 30 тролея.

"Една от моите лични каузи за 2021 г., е да гарантирам финансиране за разширенията на метрото към „Подуяне“ и през „Слатина", каза Фандъкова.