Нелегални партита се въртят край Пловдив в разгара на епидемията, като организацията за купоните се прави в социалните мрежи. Събиранията са с музика и алкохол, като участниците не спазват никакви противоепидемични мерки, показва разследване на "Марица".  

Групата за организиране на тайни партита е възникнала още през април. Първоначално възникнала между 9 приятели, но по-късно станала отворена и в нея вече членуват над 450 души. Според източника всяка седмица се организират по 2-3 партита.


Миналия уикенд е имало организиран купон с 30 души в заведение, а са предвидени още нерегламентирани събирания, става ясно от последните публикации в мрежата.

Фейсбук група организира нелегални партита край ПловдивНовиниИнформация

Групата е неоткриваема от търсачките на Фейсбук и Гугъл, защото е видима само за участниците в нея. Членството става само с одобрение от администраторите. В момента актуална тема е студентският празник. За 8 декември организаторите предлагат купони на Цигов чарк и в село до Пазарджик.

В началото целта на групата не е била да се правят големи събирания.

„Бяхме няколко приятели от Пловдив, като част от нас живеят в други градове. По време на карантината през март и април обаче всички се прибрахме под тепетата и решихме веднъж седмично да си организираме малки събирания“, твърди нашият източник.

Първите сбирки били с 8-9 души, които се събирали в малко затворено заведение в „Южен“. През май един от купонджиите предложил излет извън града. Поканил групата на вилата си в Гълъбово. Там обаче се събрали 25 души.

Фейсбук група организира нелегални партита край ПловдивНовиниИнформация

След първото парти на вила нещата излизат извън контрол. За броени седмици тайната парти общност  вече има над 200 членове, макар и доста от тях да не са активни. В края на пролетния локдаун групата има 270 членове и над 20 организирани партита в Пловдив и околността.

Практиката в групата е няколко дни преди събитието да се анонсира, че има организация и членовете могат да си запазват места. От съображения за сигурност рядко има обявени повече от 20-30 места на партито. Мястото на срещата се обявява в самия ден на купона.

С връщането на редицата ограничения през последния месец тайните партита набират сила. По думите на нашия източник, подобни общности вече съществуват в много градове.

Родните купонджии са заимствали идеята от известен инфлуенсър в Инстаграм, който по време на пролетния локдаун редовно пускал публикации за тайни купони в Лондон.

Организаторите са спокойни, защото са проучили наредбите, и твърдят, че не ги грози нищо сериозно освен евентуална глоба, ако проверяващи посетят сбирката по сигнал.