Джакпотът в играта „Тото 2 – 6 от 49“ този четвъртък ще достигнe 4 350 000 лв. Внушителната сума несъмнено може да сбъдне най-съкровените ни мечти и да преобърне живота ни. Но богатството изисква сериозен подход, особено ако искаш да го задържиш за дълго време.

Допитахме се до различни финансови консултанти какво биха направили с парите. Ето и най-ценните съвети, които получихме:

Да похарчим за лични нужди не повече от 50% от сумата, която сме спечелили

Или казано по-просто – поглезете се с не повече от 2 милиона лева. Сумата можем да използваме, за да отидем на екзотични дестинации, да купим нови коли, да почерпим роднини и приятели или да направим, каквото ни е на сърце.

Когато говорим за ограничен бюджет едва ли някой си представя, че ще трябва да се простира до тази колосална цифра. Прости сметки показват, че с 2 милиона можем спокойно да направим живота си по-лъскав.

Другите 2 милиона за наше спокойствие е добре да инвестираме, за да ни носят приходи в бъдеще. В рамките на бюджета можем да си купим луксозна къща (500 хил. лв.), чиста нова кола (100 хил. лв.), да осигурим луксозни почивки за цялото семейство на Малдивите за 5 години напред (5 x 10 хил. лв.).

Можем да си позволим да сме по-разточителни и да си купим частен хеликоптер, чиято цена варира между 400 и 700 хиляди долара или средно около 1 милион лева.

Инвестирайте на няколко различни места

 Недвижими имоти, инвестиционно злато или участие на фондовите пазари – не можете да вземете решение къде да инвестирате? Вложете на различни места. Така разпределяте риска и няма да изгубите цялата сума при евентуална криза или друг проблем.

Финансовите експерти съветват да изберете да инвестирате там, където се чувствате най-подготвени. Избягвайте модерни и несигурни начинания, които обещават бързо забогатяване като биткойни например. Заложете на по-малка, но сигурна доходност.

Избягвайте спестовните влогове

На този етап това няма да ви донесе почти никакви приходи, а ако вземем предвид инфлацията, то вероятността не само да не печелите, а да загубите, е голяма.

Към момента средната лихва към депозитите е 0,2%, а инфлацията е над 3%, тоест на всеки 100 лева, ние ще губим по 3 лева, ако държим парите си в банка.

Инвестирайте в себе си

Всички финансови съветници са единодушни, че най-добрата инвестиция, която можем да направим, е да инвестираме в образование за себе си и децата си. Един от най-престижните университети – Кеймбридж – струва 9 250 паунда или 20 000 лева годишно.

В България таксите са в пъти по-приемливи, а ако не разполагате с няколко години за образовaние в университет, можете да се доверите и на курсове за допълнителна квалификация, които ще повишат професионалното ви ниво.

Продължете да инвестирате в късмета си

Дори да сте спечелили най-големия, постоянно нарастващ джакпот в страната, не преставайте да следвате интуицията и късмета си. Редовното участие в игрите на единствения държавен хазартен оператор, ви гарантира емоция и още печалби.