Агентурното минало на оръжейния търговец Емилиян Гебрев лъсна в съда. За него има издадени четири документа, че е имал принадлежност към Държавна сигурност като сътрудник на комунистическата служба за сигурност с псевдоним „Димов“. Това стана ясно в Административен съд – София-град, където Гебрев води дело срещу Комисията по досиетата, пише "Телеграф". 
 
Пред съдия Георги Тафров от Комисията по досиетата във вторник представиха доказателства – Дневник за регистрация, където под номер 7653 фигурира Емилиян Христов Гебрев като агент „Димов“. Той е заведен в оперативния отчет на ДС с входящ номер 2185 от 18.12.1985 г.
 
Картон 
Пред съда бяха представени и картоните на Гебрев – два картона образец №4, както и един образец №6, удостоверяващи регистрирането на секретни сътрудници и агенти. От Комисията обясниха, че според Инструкцията за оперативния отчет на ДС регистрирането на секретните сътрудници става с регистрационна бланка, подписана от началника, утвърдил вербовката, и попълнени по един картон образец № 4 и 6, подписани от оперативния работник.  Чрез адвокат Гебрев обжалва решение на комисията №2-1224 от 26.2.2018 г., "с което е обявена принадлежността му към органите на ДС". Защитникът му във вторник поиска назначаване на графологична експертиза, тъй като в картончетата бащиното и фамилното име на Гебрев са подчертани с червен маркер и има ръкописно въвеждане на текст с различни химикали. Юристът поиска и сравнение на подписите в трите картона. Съдът отложи делото за 28 май, когато ще определи вещо лице, което да извърши експертизата.
 
Каптагон 
В хода на делото стана ясно, че Гебрев е бил действащ агент „Димов“ в IX отдел на ДС, отделение 3. Това е т.нар. „търговски отдел“ на Второ главно управление на ДС. Гебрев отговаря за „Кинтекс“ и външнотърговските дружества.  След това Гебрев, на 8.1.1986 г. е прехвърлен в новосъздаденото от ВГУ контраразузнавателно управление "Научно-техническо разузнаване" (УНТР). Към него е прехвърлена и част от ПГУ. С промяната то е регистрирано като Четвърто управление. С тази промяна само Първо и Второ управления остават главни. Гебрев е прехвълен към Трети отдел отделение 3, което вече отговаря за „Кинтекс“ и външнотърговските предприятия. От картона му личи съвсем ясно, че през 1989 г., когато пише докладна записка до Андрей Луканов за външнотърговското дружество „Ширио“, Гебрев е агент на ДС в управлението отговарящо за външната търговия. В картона на Гебрев е записано, че е икономист. Неговият водещ офицер е Пламен Стайнов. „Ширио“, чийто представител е Гебрев, е известно като комунистическата офшорка, която по разпореждане на Андрей Луканов и Огнян Дойнов търгува с каптагон и други ембаргови стоки. Гебрев лично е участвал в скрития транзит на оръжия и трафика на каптагон. Името му протича през 1990-те в делата от 1 до 4, които засягат именно тези афери.
 
Кредит 
След 1989 г. изпраните през офшорката комунистически милиони потъват в джоба на Гебрев, който става едноличен собственик на „Ширио“, след като дружеството се пререгистрира по Указ 56. Гебрев стартира в часния  бизнес, с бившата задгранична фирма „Ширио“ на БКП с 1 млн. долара държавен кредит и освобождаване от данъци с благословията на партията. Така агентът на ДС „Димов“ се превръща в крупен оръжеен търговец. Следват скандал след скандал, афера след афера с оръжейни сделки и доставки за Близкия изток, Африка и Латинска Америка.
Днес агент „Димов“ е достолепно побелял, представя се за самостоятелно успял „честен“ бизнесмен, с „добро име“, което бил градил деситилетия. Бил отговорен, защото имал интерес и щял да спасява „Дунарит“. Като опитен агент на комунистическите служби умело манипулира и дори обвинява държавата заради някаква офшорка която му пречела в съда да дозаграби военния завод.

Иска Бойко Борисов да му реши „проблема“. Защото той, Гебрев, бил като Сергей Скрипал, толкова е важен, че го тровят с новичок. Толкова е важен в ролята си на „жертва“, че всички трябва да се съобразяват с него, и държавата също.