Смея да твърдя, че тази година беше една успешна година за българската армия въпреки финансовия недостиг. В крайна сметка бяха положени много усилия, за да бъдат постигнати всички цели. Да, разходите за отбрана през 2018 г. бяха малко, но се надявам с приетия план до 2024 г. средствата постепенно да нарастват, докато стигнат 2% от БВП. Това заяви в предаването "Още от деня" по БНТ началникът на отбраната ген. Андрей Боцев.

,,Знаете, че заплатите не бяха вдигани от доста години в армията, но през настоящата възнагражденията бяха повишени с около 10%, а освен това предвид бюджета за 2019 г. очаквам още едно повишение на заплатите. Все пак са предвидени немалко пари – към 400 милиона лева'', допълни Боцев.

,,След като през тази година увеличихме заплатите, мога да кажа, че бяха приети малко повече военнослужещи в редиците на българската армия. В момента тече конкурс, като януари ще са ясни резултатите, но липсата е във всички звена. Въпреки това армията ни разполага с около 700 офицера, което не е никак малко'', разясни още началникът на отбраната.

,,Българската армия участва в редица международни мироопазващи мисии, за да трупа опит. Участваме в 9 държави с мисии. Най-голям брой хора имаме в Афганистан – над 150 човека, след това в Косово – там имаме около 22-ма човека, за да гарантираме мира и сигурността в региона. Българският войник винаги е изпълнявал конституционните си задължения, екипировката и техниката обаче остават главният проблем на армията ни'', призна той.

,,Да, имаме техника, но тя е 30-40 годишна, на практика тя е морално остаряла. Затова нашето желание е да се подмени на етапи с нова, за да имаме модерно съоръжение. Смятам, че първите стъпки в това отношение бяха направени от кабинета с отпускането на целеви средства – за изтребители, за кораб, за бронирани бойни машини. Бяха заделени някъде около 370 милиона лева'', каза Боцев и потвърди, че военната експертиза за нови бойни изтребители вече е дадена, но не разкри кой самолет е избран окончателно.

,,Основните стълбове в държавата са сигурността и отбраната, така че тези средства, отпуснати от правителството, са изключително необходими. В крайна сметка трябва да бъдем подготвени, защото всички наши съседи от региона вече разполагат с модерна техника'', заключи ген. Андрей Боцев.