"Няма нови положителни проби за COVID-19. 134 000 са случаите на коронавирус в света към тази сутрин. Възстановени от заболяването са 70 000".

Това заяви на редовен брифинг началникът на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

Потвърдените проби от вчера за коронавирус са на хора предимно от областите София и Монтана, където пациентите са контактни на първото семейство, което беше регистрирано като случай в „Пирогов”.

Генерал Мутафчийски поиска и въвеждането на строги санкции за тези, които нарушават карантината. Той даде пример с Румъния, където нарушителите влизат в затвора за 3 години, в Гърция за две, в Русия - също за три.

Както БЛИЦ съобщи, очаква се парламентът днес да разгледа предложението на Министерски съвет за извънредно положение заради коронавируса. Предложението беше анонсирано на среднощно правителствено заседание.

Съгласно Закона за отбраната и въоръжените сили Народното събрание е органът, който обявява военно или друго извънредно положение върху цялата територия на страната или върху част от нея. Това се случва по предложение на президента на републиката или на Министерския съвет.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!