Носете маски в момента, за да останете здрави. Това заяви на традиционния брифинг на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

На въпрос къде е Адът след думите на Борисов за камионите, които ще превозват трупове, Мутафчийски отговори: "Гледайте CNN, SKY News, BBC и ще видите къде е адът."

"Над 76 000 са случаите на хора под карантина у нас. Това са предимно завърнали се в чужбина или такива, които са контактни на заразени лица. По време на карантината тези хора имат 3-4 внезапни проверки от полицията", каза той.

"Заразените с COVID-19 деца са 7-8, без сериозни увреждания. Едно дете е клинично здраво - то е на 1 годинка, но не можем да потвърдим, че е изчистено от вируса и затова стои в болница. Родителите му вече са здрави. Имах личен имейл от майката, която ме молеше да съдействам, за да си го приберат вкъщи. Само че обществото е чувствително, когато става въпрос за такова малко дете", каза той. 

"Математиците, които изчисляват евентуалните прогнози за пика, според тях вече сме в приблизително пика. Това обаче не е "днес сме в пика, утре слизаме". Това е процес, който не знаем колко време ще продължи. Има данни, които показват дали има пик, кога е той и как се слиза от него", заяви той. 

"Често се дава примери с Китай и Сингапур. Аз съм изключително разтревожен от тези над 300 случаи регистрирани в Сингапур. Според мен това е тревожна тенденция за втори и трети пик на заразата", каза той.

"Макрон обясни, че Франция може да затвори границите си до септември или Нова година. В България, благодарение на разбирането на правителството, се взеха най-адекватните мерки в най-правилното време и в най-адекватния размер", поде ген. Мутафчийски.

"Да, може би имаше разбирането, че ние сме държава с ограничен ресурс и трябва да се вземат много твърди мерки още веднага, но това, че обявяваме по 10-15-20 човека на ден, означава, че се справяме добре. Смятам, че всички могат да са доволни. За безработица не мога да говоря, тя е в цял свят, икономиката е спряла в цял свят", заяви той.

"Тази болест върви така - два дни пациентът може да е добре, после да има влошаване, после подобряване и още така. Тази тенденция не се е променила. Имахме дори изписани пациенти, които върнахме в болница - 3-ма души във ВМА", заяви генералът.

 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!