Това е едно добро събитие, с много теми, каза в предаването "Още от деня" по БНТ бившият началник на отбраната ген. Константин Попов по повод днешната среща на държави членки на НАТО от Югоизточна Европа в София, която беше организирана по инициатива на българския премиер Кирил Петков.

По думите му е силно казано, че ще бъдем въвлечени във война, ако България окаже военно-техническа помощ на Украйна. Има информация, че 27 държави предоставят оръжие на Украйна. Ако приемем, че те са във война, трябва да приемем, че е започнала Третата световна война. Мисля, че не сме стигнали чак дотам, каза още ген. Попов.Само допреди месец позицията ни беше доста неясна, добави ген. Попов.

Той коментира и българския батальон, подчинен на НАТО, който вече провежда подготовка у нас. Няма как да си под егидата на НАТО а батальонът да е под българско омандване. В момента се прави преформатиране на първоначалната идея. В началото се чувстваше някаквъв страх да се каже, че у нас ще има многонационални сили, заяви бившият началник на отбраната.

Той поясни, че се очаква съставът на батальона да е над 1000 човека. Вероятно командирът ще бъде българин, но командването ще е на НАТО, посочи ген. Константин Попов.

Това е демонстриране на единството на НАТО и ако има агресия срещу държава от източния фланг на Алианса, в която има такъв батальон, ще означава, че ще бъдат атакувани всички държави и ще бъде задействан чл. 5 от договора за НАТО, коментира той.

Нашите държавници като че ли нямат доверие на НАТО и на Европейския съюз, че те ще ни помогнат в случай на нужда. Затова днешната среща е добър знак, заяви бившият началник на отбраната.