За 14 поредна година Орденът на Рицарите тамплиери на Храма на Йерусалим – Велик приорат България проведе коледен благотворителен бал, на който бяха набрани средства за талантливи деца. Традиционно тамплиерите връчват и голямата награда „Рицар на годината“, а престижното отличие тази година е за ген. Венцислав Мутафчийски, съобщава "Труд".

Великият приор на Орденът на Рицарите тамплиери на Храма на Йерусалим – Велик приорат България акад. Румен Ралчев благодари на ген. Мутафчийски за силата на духа и високия професионализъм по време на пандемията.


Бурни и топли аплодисменти получи началникът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски от братята и сестрите на Ордена на Рицарите тамплиери на Храма на Йерусалим – Велик приорат България при обявяването му за „Рицар на годината“. Голямото отличие бе връчено на ген. Мутафчийски лично от Великия приор на Велик приорат България акад. Румен Ралчев.

За мен е огромна чест и привилегия да получа признание за моя труд точно от вас, каза ген. Мутафчийски. Най-добре е да се търси истината, а не славата, допълни още началникът на ВМА. Ген. Мутафчийски изказа благодарност на целия екип на ВМА, който работи с отдаденост и отзивчивост. 
С вашата непрекъсната благотворителност вие сте Рицарите на годината, отбеляза по време на церемонията ген. Мутафчийски. 
 


За 14 поредна година тамплиерите в България се събраха на коледния си благотворителен бал, за да почетат най-заслужилите българи на 2021 година. 
Да уважат рицарите от България, на празника бяха и Великите приори на Сърбия и РС Македония Драгутин Загорац и Антон Кайтази. 
Традиционно наградата „Рицар на годината“ се връчва на граждански лица, които са с принос към обществото. Призът се присъжда от 2008 година, а уникалната статуетка е дело на на рицаря-тамплиер от Пазарджик Спас Киричев.

На благотворителния бал в столичния хотел „Маринела“ тамплиерите набраха средства за стипендии за талантливи деца.
Ежегодно Орденът на Рицарите тамплиери на Храма на Йерусалим – Велик приорат България организира и международния конкурс за детска рисунка „Рицарят в мен“, както и националния конкурс по литература за есе или стихотворение.

„Рицар на годината“ от учредяването на престижната награда:
2008 г. – Румен Ралчев – Велик Приор на Велик Приорат България
2009 г. – йеромонах Иван – създател на приюта за сираци в с. Нови хан
2010 г. – Йорданка Фандъкова – кмет на гр. София
2011 г. – Живко Тодоров – кмет на гр. Ст. Загора
2012 г. – проф. Божидар Димитров – директор на Националния исторически музей
2013 г. – Денчо Бояджиев – кмет на гр. Разград
2014 г. – акад. Антон Дончев – писател, мислител
2015 г. – Маргарита Попова – Вицепрезидент на Република България
2016 г. – проф. д-р Генчо Начев – директор на болница „Св. Екатерина“
2017 г. – Мая Манолова – Омбудсман на Република България
2018 г. – Минчо Коралски – изпълнителен директор на „Агенцията за хората с увреждания“
2019 г.- Първият български космонавт ген. лейт. Георги Иванов
2020 г. - Проф. Георги Чапкънов – Чапа
2021 г. - ген. Венцислав Мутафчийски, началник на ВМА