Висши служители от системата на сигурността, генерали, дипломати, учени, юристи и представители на обществени организации обявиха създаването на Национален обществен комитет за защита на служителите от органите за сигурност и отбрана. Повод е присъдата от общо 82 години затвор за петимата благоевградски полицаи, обвинени за смъртта на Ангел Димитров-Чората, предаде репортер на Агенция БЛИЦ.
В комитета са бившите министри на отбраната арм. ген. Йордан Мутафчиев и на МВР Виктор Михайлов, бившият началник на Генералния щаб на армията ген. Цветан Тотомиров, бившият началник на ЦСБОП полк. Тихомир Стойчев, посланик Димитър Попов, академик Димитър Димитров, както и народната певица Янка Рупкина.

„Как ще бъде опазен моралът на обществото, като се заклеймяват няколко души български патриоти, които са искали да опазят обществото от едно зло”, изложи обединяващия мотив на обществения орган проф. Цветана Павловска, доктор на историческите науки и председател на комитета. Направен е опит да бъде задържан човек, нанесъл неимоверни щети на нашите деца, добави тя, с което очерта линията на защита в предстоящата дейност на обществениците.

На 1 декември във Военно-апелативния съд ще бъде гледано отново делото срещу петимата полицаи, които обжалваха присъдите. Очаква се да бъдат оспорени съдебно-медицинските експертизи, които дадоха основание на съда да определи тежкото наказание. /БЛИЦ