Най-тиражният регионален всекидневник – пловдивският "Марица" е пред финала на смяна в собствеността, стана известно вчера. Мажоритарният акционер във вестника Степан Ерамян води интензивни преговори за продажбата на 68-процентов дял на пловдивския бизнесмен Георги Гергов. Според местни онлайн издания двамата останали акционери, които държат 32% от вестника – Атанас Спасов и Спас Василев – са силно притискани да продадат дела си на небезизвестната Ирена Кръстева – собственик и ръководител на холдинга "Нова българска медийна група", пише mediapool.bg.
Ерамян, който е във вестникарския бизнес над четири десетилетия, в момента държи издателските къщи, които списват двата най-големи регионални вестника – пловдивския "Марица" и благоевградския "Струма". "Марица" започва да излиза преди 130 години, а през 1991 г. тримата съдружници Ерамян, Спасов и Василев го възкресяват.
Преди два месеца Ерамян не отрече, че към "Марица" има проявен интерес от страна на Ирена Кръстева. Тогава той намекна, че може би ще продаде вестникарския си бизнес и ще се насочи към друга дейност.

В трудните времена на финансова и икономическа криза, висшият функционер от БСП Георги Гергов и близката до ДПС Ирена Кръстева са сред малцината, които не спират своята експанзия.

Само за месеци Георги Гергов тихомълком прибави към империята си мажоритарен дял в "Международния пловдивски панаир" АД. Няколко месеца преди това чрез панаира той придоби пловдивската кабелна телевизия "Евроком България". Гергов има сериозно присъствие в туризма и е собственик на хотели в Пловдив и по Черноморието. Той има договор за стопанисването на Стария Пловдив. Засега не успя да направи замисления крупен удар с придобиването на държавна земя за строеж на филиал на Пловдивския панаир в София. Гергов има и възходяща партийна кариера и е зам.-председател на БСП в Пловдив и Пловдивска област и член на Националния партиен съвет.

Ръководената от Ирена Кръстева "Нова българска медийна група" поглъща медия след медия, придобивайки първоначално вестниците с национално разпространение "Монитор", "Телеграф" и "Политика". След това към тях бяха добавени в. "Експрес", великотърновския "Борба" и телевизия ТВ7. Фирма от холдинга държи и контролен пакет от ИПК "Родина".

Неотдавна холдингът предложи да ремонтира високото тяло на ИПК, което държавата предостави за нуждите на Националната агенция за приходите (НАП) срещу получаването на апетитни сгради в центъра на София, в които се помещава в момента агенцията.

Кабинетът даде "зелена светлина" на сделката, прехвърляйки на НАП сградите, към които групата на Кръстева е проявила интерес.

Покупките на Кръстева са финансирани от "Корпоративна банка", чието ръководство отрича подобна връзка.

Възходът на Кръстева и сина й Делян Пеевски започна по време на царското правителството, когато тя оглави тотото, а Пеевски стартира политическа кариера в младежкото НДСВ. Кръстева не успя да запази поста при правителството на тройната коалиция, но тя и синът й намериха нова реализация – както се твърди, с протекциите на влиятелни фигури от ДПС като Христо Бисеров.

И Кръстева, и Гергов обаче са пред погледа на прокуратурата и на Държавната агенция "Национална сигурност". От ДАНС в четвъртък казаха за Mediapool, че се извършва проверка на капиталите, с които бяха извършени покупките на медии от холдинга на Кръстева. Няма срок за приключване на проверката.

В четвъртък стана ясно също, че пловдивската прокуратура разследва местната дирекция на НАП за източване на ДДС. Шеф на дирекцията е Георги Търновалийски, бивш счетоводител на Гергов. Преди месец независимите депутати Яне Янев и Димитър Абаджиев внесоха сигнали до прокуратурата срещу бизнесмена, сред които и за ДДС измами. Тогава Гергов отговори, че не се притеснява от проверки, защото бизнесът му е чист.

Наскоро Окръжната прокуратура в Пловдив обяви, че не са открити нарушения в сделката на Гергов за телевизия "Евроком", а също така няма данни и за данъчни злоупотреби. /БЛИЦ