Олигархът пуска всекидневник, “Марица” почва серия разследвания срещу него
Бизнесменът Георги Гергов пуска пловдивски всекидневник. Първият му брой се очаква да излезе през април и да съвпадне с началото на Световния енергиен форум под тепетата. Според запознати отговорник на мега проекта е бившият пловдивски кмет Иван Чомаков, който е директор на телевизията на пловдивския панаир “Евроком България”.
Главен редактор на новия вестник ще бъде бившият главен редактор на “Марица” Антон Баев. Той има собствен сайт, в който беше повел ожесточена словесна битка със собственика на най-големия играч на пловдивския вестникарски пазар Степан Ерамян. Доскоро управителят на “Марица” беше в прекрасни отношения с Георги Гергов. Ерамян беше вкаран в борда на Международен панаир Пловдив именно от Гергов. Двамата бяха неразделни в последните две години, а наскоро вестникарят дори предложи Гергов за почетен гражданин на Пловдив.
Между двамата обаче напоследък тече тиха война. В Пловдив вече усилено се говори, че Гергов е изгонил Еремян от заеманите от него длъжности в общината и в панаира.
Вестникът на Ерамян “Марица”, чиято политика доскоро беше тясно обвързана с Георги Гергов, стартира с поредица от горещи журналистически разследвания, разкриващи далаверите на олигарха и горещ приятел на президента Георги Първанов. На страниците на най-големия регионален вестник ще излязат факти за това как едно от от най-големите пловдивски дружества – “Международният панаир Пловдив” АД, тихомълком стана частно с помощта на съда, а негов мажоритарен собственик стана самият Гергов. Ще се появат факти за това как точно се е случила “тихата” приватизация на панаира, след като тя е изрично забранена с нормативен акт на народното събрание. От кухнята на панаира ще разкажат, как Гергов влезе там, след като направи смесено дружество с общината и постепенно “изяде” дела й. Ще се даде гласност и на корупционните схеми на олигарха, в които пряко участие е имал и бившият кмет на Пловдив д-р Иван Чомаков. Гергов пък му се отблагодари като го направи шеф на купената от него телевизия “Евроком България".
Докато “Марица” пече публикациите, герговият главен редактор Баев атакува екипа й с предложения за работа в новия вестник. Обещаваните суми за заплати са такива, че трудно може да им се откаже. Според клюката, минималната заплата за изкован кадър в новия пловдивски ежедневник ще е 2 бона.
В Пловдив мълвата бистри причините за разрива между доскорошните приятели Гергов и Ерамян. Според най-разпространената версия в дъното са съдружниците на Ерамян в “Марица”. Те се скараха със Степан по въпроса дали да продадат изданието на групата на Ирена Кръстева. Ерамян бил съгласен, защото имал финансови проблеми, ортаците му – не. Въпреки че имат миноритарен дял, те овладели управлението на вестника и сменили политиката му. Така изведнъж “Марица” от венцехваления за Гергов минала към рaзследване на далаверите му. В отговор Гергов извадил проекта за нов всекидневник и се заканил окончателно да съсипе “Марица”, чиито тираж и без това паднал до смешните 3000 броя.

Вестникът на Гергов ще има политическа и икономическа насоченост. Той ще обслужва червените интереси под тепетата и ще помага на бизнес стратегиите на международния панаир. Анализатори твърдят, че с медията, бизнесменът ще затвърди още по-здраво позициите си в Пловдив и ще може да влияе пряко върху местната власт.  /Стойчо Коралов, БЛИЦ