Любимия на телеманиаци, киномани и почитатели на Мелпомена актьор и режисьор Георги Кадурин можете да гледате в постановките “Железният светилник” на 08.12.2022 г. и “Мизантроп” на 12.12.2022 г. в театър “Българска армия” - София. Жителите на Габрово пък могат да се насладят на неговия талант на сцената на Драматичен театър “Рачо Стоянов” в представлението “Телефонна любов” на 10 декември 2022 г.

За разлика от гладните времена, сега Кадурин играе в 9 постановки и признава, че понякога е на автопилот. “Вдигам се от тук, шофирам до Бургас, играя и пак се качвам на колата да се върна обратно...” 

Все пак сега е по-добре, отколкото през деветдесетте години, които били много кризисни за актьорите. Тогава Кадурин взел под аренда да чисти Младежкия театър. “Сутрин с един колега го чистехме, вечер играехме там”, спомня си закъсалите времена актьорът. 

От работата си като чистач той изкарвал заплата с една идея по-висока от тази като актьор

Няма срамен труд, категоричен е той. Оказва се, че синеокият актьор не е искал да се присъедини към редиците на Мелпомена. Той бил страхотен математик и преди да се захване с кино и театър, учил в МЕИ. Все пак актьорският му талант пробил и той намерил своето призвание под светлините на прожекторите. Завършва през 1981 г. ВИТИЗ “Кръстьо Сарафов” в класа на професор Гриша Островски.

След това започва работа в трупата на Младежкия театър, където остава до 1993 г. От там отива в Сатиричния театър до 1995 г., а след това и в Театър “София”. Играе и на сцената на Театър 199. Изявите му не свършват дотук - актьорът е играл и на Бродуей и много се надява там да го е гледала Никол Кидман, в която отдавна бил влюбен, с намигване споделя той.

“Дай ми любовни сцени! Няма никакъв проблем!” Така отговаря Георги Кадурин в ефира на БТВ на въпроса за пикантните моменти в киното и телевизията, които му се налага от време на време да снима. Той обяснява, че ревността за него е недопустимо чувство, особено за семейство актьори, на които се налага да се целуват и прегръщат доста често на сцената или пред камерите. 

Така или иначе, чаровникът Кадурин, нашумял с ролята си на извратения женкар Казанова в театъра на Армията, има щуро семейство и странно чувство за хумор. Жена му Мариана Миланова, позната ни от сериала “Пътят на честта”, е сред най-атрактивните блондинки на сцената на Младежкия театър, но той я нарича с умиление “грозно джудже”. 

Веднъж заради жена си Георги Кадурин седял час и половина заключен на балкона през зимата: “Не стига, че й бях направил кисело зеле, но щях да умра в сибирския студ. Понеже вратата не се заключва, помолих Мариана да я затвори отвътре, за да не й духа. Преточих зелето и чакам да ми отключи. Бре, тая жена я няма и няма! В апартамента е, но не влиза в хола. Почвам да чукам по стъклото, заболя ме кокалчето от чукане. За съжаление, никой няма и отдолу пред блока. 

Обаче аз на балкона освен киселото зеле си държа ракията и туршията. Ям и пия 

По едно време виждам някакво пране, откачам една кърпичка, увивам я около врата си, ама тя леко влажна. Минаха 20 минути и си мисля, че това е бялата смърт. Толкова яд ме хвана на тази блондинка. Викам си, сигурно има някакво събрание на джуджетата и това е нарочно. Остава само да ми отвори, да ме залее с една кофа вода и пак да затвори.

Всичко ми изтръпна. В това време минава едно момиченце долу. Реших, че дъщеря ми се връща. Викам, Лора! То не било Лора, резил голям. Гледам един съсед, ама не му знам името. “А, вика, тя и моята веднъж ме затвори. Ей сега ще ти разкажа!”. Моля го да не ми разказва, а да звънне на вратата. Да, ама Мариана по принцип не отваря.

След малко се появява, отключва ми и казва: ” Много се извинявам. Няма вече да правя така”, разказва патилата си Кадурин. Това не е първи брак за актьора.

На младини Кадурин се жени за непозната в публичното пространство жена, която му ражда син Иван. Бракът обаче не продължава дълго и двойката се разделя. Иван продължава да вижда баща си, но по-рядко. Завършва биохимия в СУ “Св. Климент Охридски”, а след това и докторантура в университета Тюбинген, Германия.

Мести се в Лондон, където става част от департамента по невронаука, физиология и фармакология в Юнивърсити колидж.

Георги лесно се навил на втори брак. Толкова лесно, че когато отиват да се женят, дъщеря им Лора е на 2 години. Насилствени действия обаче не е имало, твърди той.

“Бракът е в момента. Паралел между две връзки е безсмислено да се прави и да се търсят прилики и разлики. Любовта между мъж и жена е само това, което ти се случва в момента. Тя няма минало време. Мъдрост в любовта също няма. Това е като вино с кисели краставички”, разсъждава сценичният Казанова.

Мариана признава, че за нея било любов от пръв поглед

“Бях още на катерушките - в четвърти клас. С една приятелка отиваме в кино “Петър Берон” и гледаме филма “Фаталната запетая”. Жоро е първи или втори курс във ВИТИЗ и участва във филма. Толкова талантливо играеше с едни красиви огромни очи като плочи и къдравата коса, че аз казах: Искам да се омъжа за този батко!”, спомня си първите трепети по съпруга си Мариана.

След години Гриша Островски прави представление в НДК с участието на Мариана. Георги Кадурин я гледа, а на купона след премиерата казва на младата актриса, че много я харесва и я кани да участва в негова постановка. Само година по-късно се ражда вече порасналата им дъщеря Лора. Георги става отговорен глава на семейство и трябва да се справя с безпаричието. 

За да оцелеят, роденият през 1955 г. в Якоруда актьор прави и невъзможното. Баща му, проф. Иван Кадурин, е 25 години директор на Института по дървообработване в Пазарджик, но това не помага кой знае колко.

Най-страшно било в мутренските времена и ужасната Жан-Виденова зима. Свършил студът, идва пролетта и в къщата започнали да летят огромни черни пеперуди, припомня Zarata. Info. Помислили, че са молци. Мариана преровила гардеробите - няма нищо.

Сетила се да бръкне в един шкаф и вътре се чул тътен - черно от пеперуди, пашкули, построили си цял град. Причината била пакет забравено царевично брашно, който Мариана скрила даже от себе си. За в краен случай, ако стане нещо, да не умрат от глад.

Когато Георги Кадурин бил директор на Младежкия театър “Николай Бинев”, Мариана се молела да не го избират повече, та да имат повече време да са заедно. 

И до днес Георги, който навремето я пленил с невероятното си чувство за хумор и бърз ум, не спира да й се възхищава и споделя в ефира на БТВ: “Мариана ме промени и всеки ден продължава да ме предизвиква. Тя е Близнаци. Влиза в тази врата и е една. След малко се връща и вече е друга. 

Значи аз живея с две жени, най-малко. Ама в буквалния смисъл

Отначало трудно се борех с тази полифония на нейните настроения, но сега това ме забавлява. Не можем да се скараме сериозно, защото аз обезценявам всяка нейна негативност, споделя актьорът. - Иначе съм сангвиничен тип и истерик. Професията, с която, слава Богу, се занимаваме още активно, взима всичките тези енергии и има къде да ги разтовариш, особено на театрална сцена”.

Когато не е зает с работа, Георги Кадурин обича да си ходи в родната Якоруда. Мястото е пропито с аристократизма и патриархалността на рода му, а той споделя бягството си от големия град с местни приятели от детството. Носи му се славата, че е страхотен кулинар и готви за всички празници, а най-любимото ястие, което готви, е чомлек.

Подготви Поли БОЯНОВА