Агентите в БНТ от кариеризъм са заложили почтеността си към други хора. Така медийният експерт доц. Георги Лозанов коментира по бТВ вчерашното решение на Комисията по досиетата, която осветли имената на сътрудниците към ДС, работели на ключови позиции в БНТ. По думите му работата към 6-то управление на ДС е най-ниското стъпало и морално падение на личността.
Няма изненади в посочените имена, самото поведение на тези хора ги маркираше като сътрудници на ДС, коментира доц. Лозанов. По думите му тези хора са играли основна роля по времето на прехода и сега присъстват в съвременния живот и имат властови позиции. Не признаването на вина и героизирането на миналото е тежък морален фалшификат за тези личности, коментира медийният експерт. Според него писането на доноси към близки, приятели и колеги е най-ниското стъпало на сътрудничество към ДС и е морално падение на личността.
Вчера Комисията по досиетата извади имената на агентите, работели в БНТ. О по-известните имена са Димитри Иванов, Хачо Бояджиев, Явор Цаков, Огнян Сапарев, Нидал Алгафари, говорителят на президента Желю Желев Валентин Стоянов, Кеворк Кеворкян, Александър Авджиев, Иван Гарелов, Иван Димитров (Гранитски), Иван Токаджиев, Огнян Димов, генерален директор на "ТВ 2", Атанас Свиленов, Александър Грозев.
Скандалът между уволнения от Нова телевизия Георги Коритаров и Кеворк Кеворкян е една от най-грозните гледки на демокрация, коментира още Георги Лозанов. По думите му двама агенти започнаха да се карат кой е по-морален. Това са най-жалки примери до колко може да се падне в морален план. Двама фалшиви играчи застанаха в центъра на публичното пространство, заяви Георги Лозанов. Той призова всички тези хора да си направят морална оценка и да живеят в “скафандъра на собствения си срам”, а не да се правят че няма такова нещо и да героизират миналото си.
От своя страна председателят на Комисията по досиетата Евтим Костадинов заяви по бТВ, че със 100 % сигурност няма възможност някой от осветените агенти от БНТ да спечели дело, ако реши да обжалва решението на Комисията. Той посочи още, че има достатъчно материали и документите са автентични. Костадинов потвърди, че е имало опити от оперативните ръководители на някои агенти, като този на агент Димитър-Кеворк Кеворкян, да бъдат заличени в регистрите с цел да се прикрият имената им за в бъдеще. Комисията е разкрила четири агентурни сведения, писани от агент Димитър, посочи още Евтим Костадинов. /БЛИЦ