Писателят Георги Мишев си служи трудно с дясната ръка. Това се видя ясно в ловешкия Клуб на дейците на културата, където почетният гражданин на Ловеч представи новия си роман "Патриархат" пред близо 80 свои почитатели. 73-годишният творец се здрависваше с мъка с феновете си, а когато трябваше да впише своята "крилата мисъл" в клубната книга за гости, го стори, като си помогна с лявата ръка. За аудиторията обаче остана тайна причината за скованата му дясна раменна става.
"Редактирал съм сумата ти и книги от генерали преди 1989-а заради това пусто софийско жителство. Сред тях бе и книгата на генерал Петко Кацаров. Вместо да получа хонорар за нея, той ме уреди със софийско жителство", призна обаче авторът на култовите книги "Осъмски разкази", "Адамити", "Матриархат", "Вилна зона", "Селянинът с колелото" и "Дами канят", довери Георги Мишев, който два часа по-рано в летнишкото СОУ "Бачо Киров" присъства на прожекцията на документалния филм "Черна легенда", оневиняващ нарочения за предател на Васил Левски ловешки свещеноиконом Кръстю Никифоров. Мишев е сценарист на кинолентата, а режисьор е Дочо Боджаков.
Творецът от ловешкото с. Йоглав призна още, че очаквал империята, плод на Великата октомврийска социалистическа революция, да просъществува до 2017 г., тя обаче рухнала 30 години по-рано. "Всяка власт трябва да седи върху здрави и строги закони. Още древните гърци са проумели, че една държава е невъзможна, ако се гради върху утопия. Комунистическият режим рухна, защото почиваше основно върху идеали", рече също белетристът.
Той не скри, че в младите си години обикалял Ловешко с цел да проучи битието на партизаните в региона пред 1944 г. "Тогава разговарях с десетки ятаци. Бях разочарован от тия хора, от ежбите между тях кой е с по-голяма заслуга за новата власт. А истината е, че партизанското движение бе внесено отвън, не намери подкрепа от населението и ако не бе дядо Иван на Дунава, то нямаше да постигне промяната на обществения строй. Описал съл го само върху документирани или преживени истории, не съм си позволявал измислици", заяви Мишев в отговор на обвинения, че в "Патриархат" е окарикатурил родните партизани.
Според него през последните 50-60 години българите слушали и четяли само едно и също. По този начин нацията била билеша от възможността да мисли, да върви напред и да се развива.
"В изкуството не трябва да има груб, пряк интерес, а да почива върху истината. Това е разликата между него и политиката!", добави писателят. / Гергана ДИМИТРОВА, БЛИЦ