Силна лява коалиция и нов политически субект. За това се обяви днес президентът Георги Първанов по време на учредяването на новото обединение на кръгла маса „Лява България“.

Първанов коментира призива на лидера на БСП Корнелия Нинова напусналите столетницата да се върнат в партията, като припомни, че на 7 януари 2014 г. е бил изключен от БСП с решение на Националния й съвет в противоречие с устава. 

 Имаме едно предложение, не казвам неприлично предложение - напусналите БСП да подадем молба и да се върнем в партията. Едва ли трябва да ви убеждавам, че през годините съм преживявал всичко, което става в любимата БСП. каза Георги Първанов. 

"Бих казал промяна, но сега иззеха тази дума и я опорочиха. Без обединена левица ние няма да имаме сериозен успех. Дължим го на левите избиратели. Трябва да се работи за равнопоставеност на формациите. По-малките няма да имат свръхпретенции, да слагат прът в колелата", коментира Първанов. Той отбеляза, че за общо явяване на местните избори трябва да започне да се работи още от утре.

„Длъжен съм да припомня на тогавашния състав на Националния съвет на БСП, че на 7 януари 2014 г. с решение на Националния съвет ние бяхме изключени от партията, каза Георги Първанов по повод поканата на лидера на БСП Корнелия Нинова всички, напуснали партията, да възобновят членството си в нея. Той добави, че това е било против устава.

„Сега зад мен стоят няколко хиляди. За мен гласуваха  27 000 души. Поне половината са членове на АБВ. Аз не мога да си тръгна и да играем на „иди ми, дойди ми“. Дайте да направим силна коалиция. Имам претенции единствено да направим качествено нов субект, който да е работещ  печеливш и перспективен. И затова ще помагам“, каза Георги Първанов, президент на България (2002-2012).

На събитието днес присъстваха част от поканените формации - АБВ, „Изправи се. БГ“, „Движение 21“, „Нормална държава“.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук