На 21 март, от 10:00 до 18:00 часа младите художници от Националното училище за изящни изкуства „Илия Петров”( Художествената гимназия) заедно с учителите си организират голям пролетен хепънинг по случай Деня на пролетното равноденствие (21 март) и Международният ден на водите (22 март). Инициативата е на тема "Екология и изкуство". Патрони на събитието са Гергана и Соломон Паси, съобщиха от НДСВ.
Художествено училище (бул. „Васил Левски” № 62) ще е пълно с рисуващи, моделиращи, творящи деца и гости. Изкуствоведката Весела Ножарова ще изнесе лекция за "Еко темата в съвременното изкуство след Хундертвасер". Известният скулптор и възпитаник на училището Павел Койчев ще запознае децата със своите еко-проекти. Ще се завърти "Мини-панорама" с анимационните филми на Златин Радев, а художничките Цеца Георгиева и Яна Петкова (внучката на Найден Петков) ще направят уъркшоп за ръчна хартия. В галерия "Дебют" децата от Художествената гимназия ще открият фотоизложба и видео "Платното" от летен хепънинг на брега на морето и дори ще приготвят еко-курабийки.
Това е поредната инициатива на младите художници. В навечерието на Коледа те организираха безпрецедентна по своя размах и резултат благотворителна акция "Да спасим Емил", насочена към тежко пострадал техен приятел и съученик. Те успяха да съберат близо 50 000 лв. /БЛИЦ