Ръководството на Прокуратурата на Република България проведе кръгла маса на тема "За мащабни действия срещу войната по пътищата". Форумът се организира от Института за пътна безопасност заедно с Българския червен кръст, Съюза на българските автомобилисти, Българска браншова асоциация Пътна безопасност, съобщиха организаторите.

"Този форум е изключително важен. Аз съм тук в качеството си на главен прокурор на Република България, защото от една страна съм бесен, а от друга страна се надявам и смятам, че трябва и можем да прекратим войната по пътищата.

Бесен съм, защото ежедневно, ежемесечно, годишно по българските пътища се убиват българи. Убиват се и загиват българи повече отколкото във военен конфликт, защото при положение, че България загива в демографски аспект, по българските пътища убиват нашите деца.

Знам и можем да спрем тази войната по пътищата. Решенията не са трудни за изпълнение.

Готови модели има в целия Европейския съюз (ЕС). Това обаче не се случва, защото държавата наблюдава безучастно тези процеси.

Безучастно, защото е по-лесно да закриеш едни специализирани структури. Ние настояваме да защитят интереса на хората", каза при откриването на кръглата маса главният прокурор Иван Гешев.

"Дойде време - и то се вижда, че българските граждани искат от своята държава да им даде това, което заслужават. А те заслужават сигурност, защита и да не убиват нашите деца по пътищата.

Аз вярвам, че това може да се постигне тук и сега, защото иначе ще продължим да плащаме висока цена", допълни той.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук