Концепцията ми не е научен труд, а е с чисто практическа насоченост. Към нея не би могло да има изисквания за висок научен стил. Тя е чисто стратегически документ.


Това каза по време на изслушването си пред Пленума на Висшия съдебен съвет в процедурата за избор на главен прокурор зам.-главният прокурор и единствен кандидат за главен прокурор Иван Гешев, предаде Новини бг. 

Увереност, че ще се справя с отговорностите, задачите, проблемите, които биха стояли пред мен, ако бъда избран и че имам сътответния административен капацитет ми дават дългогодишният ми стаж в правоохранителните органи и реалният ми управленски стаж на различни нива в прокуратурата, заяви Гешев.

7

При ясните атаки срещу мен, срещу семейството ми и срещу прокуратурата, мотивацията ми е доверието на прокурорите от колегията, което е доверие не само към мен, а и към колегите и към поститнатото от тях.

Аз бях наясно, че имам подкрепата им да участвам в тази процедура и всякакво друго решение би било предателство към труда им от последните години, което явно дава резултати и вече се отчита от Европейската комисия. Смятам, че е време прокуратурата да поеме сама отговорност за собственото си управление.

Това явно не е само мое мнение, а и на почти цялата професионалната общност, видно от препоръките, които постъпиха във Висшия съдебен съвет, посочи кандидатът за главен прокурор.

В България съществуват политико-икономически кръгове със сериозен финансов и политически ресурс, те определено са засегнати от действията на прокуратурата.

През годините те се хранеха от това говорене и изграждаха идеологическата си база върху компроматни атаки срещу прокуратурата и съдебната власт.

Аз не приемам това, че се опитват да ми кажат кое е истина и кое не е истина, кое е лъжа и кое не е лъжа, че ще се събудя и ще излезе поредната хибридна статия, с която ще обидят теб и семейството ти, че те цакат и омаскарят.

За да не излезе утре поредната фалшива новина, че аз не спазвам демократичните ценности и че това е политическо говорене, аз не смятам да забранявам чуждото мнение, но не приемам подхода да ми се казва на мен какво да мисля и говоря.

Това не е политическо мислене, а отговор на политическа атака. Тези атаки бавно уронват престижа не само на прокуратурата, а и на цялата съдебна власт. Да се откажа при безпрецедентната атака означава, че ме е страх, и да предам доверието на колегите си, заяви Иван Гешев.

7

Той каза още, че през изминалия седемгодишен период, благодарение на главния прокурор Сотир Цацаров, се е повишил значително административният капацитет на прокуратурата, подобрено е било кадровото обезпечаване на прокуратурата и нейната материална база.

Това, по думите му, е повлияло положително да има ефикасни разследвания.

Няма да позволя различни кръгове да посочват на кого и за какво да бъдат повдигани обвинения, подчерта Гешев, като добави, че не вижда проблем да се явява по дела, ако бъде избран за главен прокурор, след като това правят председатели на върховни съдилища.

Иван Гешев отбеляза, че сега също участва в съдебни заседания, тъй като смята това за отговорно.

7

Гешев коментира, че най-тежките му дела са били като следовател в транспортния отдел на столичното следствие.

Делото КТБ той определи като може би най-сериозното му професионално предизвикателство заради политическите и икономическите интереси по случая, заради натиска върху разследващия екип и заради щетата по делото, която се явява процент от БВП на страната.

Кандидатът за главен прокурор трябва да отговори на над 100 въпроса зададени му от съсловни и други организации. Предстои членовете на съвета също да зададат своите въпроси и да заемат позиция по кандидатурата на Иван Гешев.

Съществува порочна тенденция да се търсят политически цели, каза при изслушването си Гешев на въпрос за начина, по който е протекъл арестът на Десислава Иванчева и Биляна Георгиева и заяви, че се търси политически контекст.

Той напомни, че в момента има жалба пред съда по правата на човека в Страсбург. Налице са кални процеси, това не е тайна, посочи още кандидатът за главен прокурор.

В отговор на друг въпрос той допусна възможността да се помисли в посока как да се отразява на оценката на прокурорите осъдително решение на съда по правата на човека в Страсбург, когато причина за него е прокурорски акт.

Върнатите дела на прокуратурата сочат, че върнатите дела миналата година са 1015 при внесени 30 000 обвинителни актове, отчете още Гешев.

Изслушването на кандидата за главен прокурор продължава вече над 5 часа.