Става въпрос за лихварска група. Петима души са задържани, част от които са в родствена връзка. Това обясни главният секретар на МВР Ивайло Иванов относно спецакцията, която се проведе днес в столичния кв. „Христо Ботев“.

"Три от лицата са криминално проявени. Те са членовете на организираната престъпна група", допълни той. 

Иванов каза още, че това е поредната група задържана заедно със спецпрокуратурата, а въпросна има данни, че работи от 2015 година.

"Схемата е класическа, тук има хора с нисък социален статус, нуждаят се от финанси, отпускали са финансови средства с ви лихви, ако не се изплатят се упражнява насилие“, добави.

Ексклузивни новини за мащабната операция на ГДБОП в София ВИДЕО

"Случаят се вписва в контекста за битова престъпност", поясни заместник-главният прокурор Иван Гешев.

"Един от приоритети ни с МВР е противодействие с битовата престъпност, не само с ало-измамите.

В определени райони, където населението е с нисък социален статус, има лица, които вие наричате цигански барони, а аз ще нарека криминални авторитети и това са хора, които нарушават закона, от лихварството, през насилствени действия, наркотици и купуване на гласове в определени периоди", добави той.

Министър Маринов с горещи подробности за мащабната спецакция на ГДБОП в София

Според Гешев групата е работила по стандартна процедура, като се дават малки суми с огромна лихва, като лицата, които взимат дребни суми, стават като "бели роби" и задължени до гроб, докато не приберат всичко, което не притежаваш.

Тепърва ще се изяснява колко хора са станали жертви на престъпната група.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!