Заместник-главният прокурор Борислав Сарафов беше изслушан на Пленума на ВСС във връзка с второто искане за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев. 

Около 8.20 ч на 15 май Сарафов получил есемес в чат група на зам. главните прокурори, че в 9 часа трябва да е на оперативка. "Всеки седна, където главният прокурор каза", обясни Сарафов. Тогава Гешев пуснал запис с разговор с члена на ВСС Йордан Стоев. Казал, че сам го направил и имал още 150 такива. Сарафов издържал само 3-4 минути и излязъл. Усетил неприязън, която главният прокурор имал към него. Не забелязал други промени в настроението му.

ВСС взе важно решение, свързано с отстраняването на Гешев

На 14 май имали разговор по телефона. "В една трибуквена медия беше пуснат. След това ме изключиха от чат групата", каза Сарафов. Обясни, че в разговора си говорили, че били "похарчени". 

"В разговора си в неделя останах с впечатление, че сме добри приятели и сме в нормални колегиални отношения. В понеделник, обаче, останах с впечатление че той е агресивно и войнствено настроен към мен", посочи Сарафов. 

"Не съм правил запис нито на този, нито на който и да е разговор. Аз не зная и каква е технологията за записване на разговора", обясни той. По думите му, по това време той бил навън с жена си, за да избират подарък за рождения ден на сина му. "Голям проблем стана за мен, че не успях да присъствам на рождения на сина си", заяви той и изрази голямо съжаление за това. 

Директорът на Националната следствена служба даде обяснения и за израелския експерт, допуснат до огледа на мястото на атентата срещу Иван Гешев на 1 май.

"Следобед г-н Гешев ми се обади и каза: "Ясен (Тодоров) ще доведе един израелски експерт. Пуснете го да види", каза той. По думите му, експертът се появил заедно с преводач и дошъл до буса на следствието. 

"Не е доближавал и не е имал досег с веществените доказателства", каза Сарафов и добави, че експертът е огледал пораженията от 8-10 метра. Според него, участието му не е нарушило следствените действия. 

"Да, може би е допусната грешка, допускайки грешка на местопроизшествието. Със сигурност не е навредил на процесуално-следствените действия. В онзи момент не съм се замислял дали да изпълня нареждането на главения прокурор. Това беше и нареждане и молба от приятел", обясни той. 

Ясен Тодоров разтърси ВСС с разкрития за Гешев!

Иван Гешев попита, когато има местопроизшествие, освен следователите и експертите, присъстват ли други хора и дали те се вписват в протокола. 

"Да, на местопроизшествието, както на това, така и на всяко друго, има и други хора, които не се вписват в протокола. Там беше главният директор на ГДНП Атанас Илков", обясни Сарафов и добави, че не е възможно и не е редно да се записват всички хора, които са там. 

Гешев напомни, че по това време е бил в отпуска, но Сарафов посочи, че той дори и в отпуска не губи качеството си на главен прокурор. "Аз не придобивам качество главен прокурор, когато ви замествам. Моите правомощия са само ограничени", изтъкна той.

"До 15 май считах, че сме добри приятели. Семейни приятели не сме били, но имахме нормални колегиални отношения. На 15 май аз не можах да повярвам на агресията, която излъчи г-н Гешев по време на брифинга срещу мен", заяви Сарафов в отговор на въпроси за познанството си с Иван Гешев. 

Сарафов повтори, че на оперативката в прокуратурата преди пресконференцията Гешев е казал, че преди да пусне записа, свързан със заплахите срещу магистрати, в дома му го е посетил Йордан Стоев и той го е записал.

Гешев зададе въпрос: "На 1 май дали се прегърнахме и дали се потупахме за това, че съм оцелял?".

"Не си спомням, по-скоро да. Тогава му се сторихте като човек, който е преодолял препятствие. Ако трябва да съм искрен, бяхте в по-скоро приповдигнато настроение", отговори Сарафов.

„Освен него в автомобила е имало служители на НСО. Останал съм с впечатление, че там е било неговото семейството. Така съм го възприел, така съм, го казал. Моята емоционална реакция е била във връзка с това“, обясни още заместник-главният прокурор.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук