Лятната ваканция скочи тройно от декември досега, показа проверка в офертите на хотелите, съобщава „Телеграф“.

В момента 7 нощувки за двама възрастни и дете в хотел три звезди в Албена със закуска и вечеря струва 2700 лева за период от 4 до 11 юли, а през декември при ранните резервации цената е била 900 лева за същите дати. Причините за драстичната разлика са основно по-скъпите горива и храни. Само при хранителните стоки увеличението е с над 30 на сто на годишна база, а при ел. енергията още повече.

Освен това традиционно цените са нощувките са по-високи по време на сезона. Обичайно през зимните месеци хотелиерите пускат оферти с намаления с цел да продадат стаите още преди настъпването на същинското лято. Намаленията при резервации през зимата стигат до 50%.

Хотелиери и туроператори още преди старта на сезона прогнозираха, че това лято цените на нощувките ще са с от 15 до 40 на сто по-високи. Така, ако нощувката миналата година в хотел е струвала 100 лева, сега ще е между 120 и 140 лева.

Лукс

И тази година обаче има оферти на свръхвисоки цени като тази за седем нощувки в мезонет в Албена на цена от 6000 лева с включена закуска. Апартаментът на две нива разполага с три спални всяка от която със собствена баня с тоалетна.

Също така има дневна с диван и фотьойли, трапезарен кът и напълно оборудван кухненски бокс. Цената е за периода в началото на юли. За тази сума може да резервирате седмична ваканция до Занзибар за двама на база ол инклузив в четиризвезден хотел, с включени самолетни билети.

Гърция

Това лято поскъпва и транспортът в Гърция, съобщи БНР. По-евтино е да се пътува със самолет до островите, отколкото с ферибот. Тарифата на такситата в Гърция се покачва с високите цени на горивата. Поне с 30% са по-високи са цените и на фериботните билети. Почти хиляда евро само за транспорт плаща четиричленно семейство с кола, ако пътува с ферибот от Атина до Родос и обратно. Покачването на цената на фериботите е в зависимост от разстоянието, като увеличението например до Самос, Хиос и Лесбос е с 200 евро повече от миналата година.

По-скъпи са и услугите на плажа. Платените шезлонги и чадъри предлагат сянка на по-висока цена. Заведенията продават напитките също по-скъпо.