Патрули на КАТ хващат на седмица средно по 500 водачи без книжка или такива, употребили алкохол или наркотици. Статистиката изнесе директора на "Национална полиция" главен комисар Христо Терзийски на обществен дебат за сигурността по пътищата. Катаджиите обаче не могат да свалят номерата на около 70% от неправоспособните, дрогирани или пияни водачи, тъй като карат коли, които са чужда собственост, съобщи Дарик.
Според последните промени в Закона за движение пътищата регистрационните табели на тези шофьори трябва да бъдат свалени на място. По думите на началника на КАТ Бойко Рановски причината е, че в закона се посочва, че въпросното наказание се прилага на собствениците, а не на водачите на автомобили.

"Изпълняваме закона, така както е записано, собственик, който управлява след употреба на алкохол, наркотични вещества или е неправоспособен. Но няма как да свалим табелите, ако този, които управлява е водач, а автомобилът не е негова собственост", обясни той. Рановски припомни, че текстът е бил дискутиран многократно, но в крайна сметка е гласуван така с аргументът, че собственикът на колата не може да търпи санкции заради действията на шофьора. 

"За тези, които не са собственици и управляват автомобил в тези случаи, си важи старото правило - спира се автомобила от движение за срок до един месец. Собственикът пак търпи някаква санкция, но не и каквато, ако е собственик и водач", заяви той.