"Няма как да ни слуша в момента Божков, защото се намира в арестантските помещения на ОАЕ. Това, че се разхожда свободен в хотел, е част от хибридните атаки срещу прокуратурата." Това заяви главният прокурор Иван Гешев по повод обвиненията срещу бизнесмена Васил Божков в ефира на БНР.

„За обвиняемия Божков сме направили всичко възможно в момента, в който сме имали доказателства. Това, че той се намира в ОАЕ, ще направим всичко възможно да си го приберем“, коментира обвинител номер 1 и допълни: "Така стана и с Арабаджиеви, Баневи, Желязков". 


"7 са повдигнатите обвинения на Васил Божков засега", уточни той.

"Истината е, че много хора са били на хранилка. Още по-трудно е да го докажеш в България. Ако тук ти трябват 100 единици доказателства, в Испания ти трябва 1", каза още Гешев.

"Нали знаете, че фондация „Тракия“ е близка по същество до Васил Божков. Има един г-н Христосков, който е работел в ГДБОП, после е бил на хранилка“, пояси Гешев.

По думите му в колекцията на бизнесмена ще се окажат един куп предмети, на които не им е там мястото. „Освен това на България ѝ липсват едни 500 млн. лв, които трябва да се съберат от някъде. Затова изземваме тази колекция", изтъкна главният прокурор.

"Не твърдя, че Божков е извършил убийство. Ако има събрани достатъчно доказателства, ще бъдат повдигнати обвинения", добави Гешев.

По думите му твърденията за Цветан Василев са пропаганда. „Това, че сръбската държава не си изпълнява задълженията, ние ли сме виновни?", попита Гешев и допълни: „Какво сме виновни ние, че безпрецедентно 6 години няма решение. Това означава, само едно, че зад него стоят сериозни сили в Сърбия“, заяви Гешев.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!