Главният прокурор Иван Гешев даде извънреден брифинг в Съдебната палата, свързан с вчерашния арест съветника по сигурността на президента Илия Милушев и протеста пред президентството, където Румен Радев направи изявление, че "българската прокуратура е мафия".

"Прокуратурата не я интересува, че това, че съветникът Милушев е казал, че е информирал президента за действията си, а после каза, че се е объркал.

Няма да коментирам намерените вчера, при претърсване, в дома на бивш ръководител на Архива на Министерството на вътрешните работи пет кашона с документи, съдържащи също класифицирани материали, включително с гриф "Строго секретно" и "Строго секретно с особена важност", както и оперативен план от 2012 г. за извършване на действия спрямо лице, което медиите наричате Златко "Баретата".

Мога да уверя българското общество, че ще бъде запознато с цялата информация по тези дела, чието разкриване не би попречило на разследването", каза главният прокурор. 

"Узунов, бивш вътрешен министър, получава решения на ВАС преди да са публикувани и подписани, опитва да съдейства за получаване на български паспорт от руски гражданин, който представлява заплаха за нашата национална сигурност, че съдейства за заличаване на и за 5000 лева консултантски от обвиняемите Бобокови за брат му. Не е наша отговорност, че Милушев получава документи с класифицирана информация, изнесени от Военното разузнаване и са държавна тайна, както и са поставени под заплаха хора, работещи за националната сигурност на България и работещи извън България, заяви още Гешев.

Гешев: Прокуратурата е подложена на безпрецедентен натиск от Радев, Узунов е помагал на руснак, много опасен за държавната сигурност ВИДЕО

"Господин Радев, съзнателно не се обръщам към него с думата "президент". Трябва да каже знаел ли е за описаните от мен доказателства и какво иска - светлина или тъмнина.

Къде в конституцията е регламентиран имунитет за наказателни престъпления от служителите му. Единственият недосегаем човек в страната е президента.

Какво би се случило, ако това бе станало във Франция, след като назначи съпругата си. Отговорът е прост и ясен - достатъчно е да си обективен", продължи Гешев. 

"Това, което трябва да кажа, е че българската прокуратура няма да работи с посочване кой е виновен или не е виновен от страна на политици, олигарси и медии. Прокуратурата работи само на основа събрани доказателства за извършени престъпления. Имат основания да се притесняват тези, които тровят децата ни с олово, примерно, и не българската прокуратура е тази, която си пише с тях", каза той пред медиите. 

"Новото твърдение е, че българската прокуратура е мафия - недопустимо твърдение на държавния глава. С кое сме мафия? Че спряхме телефонните измами, недосегаеми милионери се крият в чужбина, безпрецедентно задържахме действащ министър, уличени в корупция кметове от всички парламентарни групи, висши началници, които е трябвало да се борят с наркотрафика и не са го правили? Сигурен съм, че не това има предвид президента", категорично заяви главният прокурор.

"Когато касае служителите на Радев, това е репресия", допълни Гешев. 

Цялото изявление от брифинга на главния прокурор Иван Гешев можете да прочетете тук.