От началото на годината при 20 на сто от общо регистрираните 464 кетъринг фирми са били открити нарушения. При извършените проверки са издадени 79 предписания и са връчени 4 акта за установяване на административни нарушения. Това сочат данни на БАБХ, цитирани от в. „Монитор“.

Внимание: 9 храни, които могат да ви убият

Най-често срещаните установени несъответствия са прекъсната хладилна верига, суровини без етикет, храни с изтекъл срок на годност, неправилно съхранение на суровини и готов продукт, липса на проследимост, неспазване на изискванията, касаещи помещенията и оборудването, както и нередовно водене на записи по системите за самоконтрол или липсващи такива.

Обектите, регистрирани по Закона за храните на територията на страната с дейност „кетъринг“ към момента са 484. В София-град те са 81, а в останалите области на България – 383.

За периода в тях са извършени 1663 проверки по официален контрол съгласно оценката на риска, 56 извънпланови и 16 проверки по сигнали и жалби от граждани.

Най-често свързваме кетъринга с доставката на храна вкъщи.

Според председателя на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Атанас Димитров в обикновените заведения делът на тези поръчки е около 15%, а във фирмите, които освен салон са и специализирани в доставка по домовете, като например повечето пицарии и други обекти за бързо хранене, делът им достига 30 на сто, или средно една пета.

По думите на собственик на ресторант в столицата от кръчмите, които не предлагат пици за вкъщи, най-често се поръчва мешана скара с гарнитура като порцията е около 700 грама.

За по-големи събирания се предпочитат комбинирани месни плата с гарнитури. В останалите заведения по-голямата част от поръчките обаче се пада на пиците.

От Комисията за защита на потребителите (КЗП) дадоха и няколко съвета за какво да внимаваме, ако ползваме кетъринг доставки.

„На първо място потребителите трябва да проучат фирмата, която смятат да наемат“, казаха от КЗП.

Това включва да разгледат внимателно каталога и предлагания асортимент. При разговор може да се уточнят важни детайли като цени и количества, както и дали има отстъпка при по-голяма поръчка. Така ще можем да разберем и кои от посочените в каталога продукти са постоянно налични и кои трябва да бъдат поръчани предварително.

„Важен момент е мястото и времето на събитието, тъй като услугата е специфична - става въпрос за храна, която може да има различна трайност или да изисква специфични грижи“, коментираха от комисията.

В офертата трябва да присъстват видът на услугите, цената на всяка една от тях, както и крайната цена на пакета, включително данъци и такси, предупредиха от регулатора.

На големи вечерни събития най-често се поръчват хапки, които са удобни за ядене. Цените започват от 10 - 15 лв.

Офертите за кетъринг започват от 10 - 15 лв. При тях обаче липсва разнообразие от плата или разядки, а се предлагат до 20 хапки банички, минисандвичи, коктейлни хапки по избор или дори френски макарони.

Ако дадем 18 лв., можем да получим 56 празнични коктейлни хапки, които включват 10 солени тарталети със сирена и свежи чери домати, 10 тарталети с катък с печена чушка, 10 порции домашен тарама хайвер и гръцка маслинена паста, 12 арабски хумус със зелени подправки върху хлебче и още 12 пушено филе, зелена салата, ароматен мус от сирена, канапе на хлебче.

По-високите оферти започват от 40 лв. За тях взимаме по над 100 солени коктейлни хапки микс, които могат да бъдат с луканка, топено сирене, гъши пастет, краставички, чери домати, сусам и други.

Най-скъпо за бърза поръчка за дома излиза, ако решим да си вземем суши, което би струвало 50 лв. за 50 хапки в различен стил.

При всяка оферта обаче трябва да се внимава и да се преглеждат коментарите и оценките, тъй като е възможно да останем разочаровани.

Снимките на някои оферти изглеждат направени в домашни условия или изтеглени от интернет.

„Реалността няма нищо общо със снимките”, коментира потребител в мрежата по една от офертите.

Всяка седмица има събития с поне 3000 човека
Почти всяка седмица някоя от големите компании от бранша изпълнява поръчки за обслужване на събития, на които участват по 3000. Спомням си преди години на голямо коледно мероприятие на един от телекомите в Историческия музей в резиденция „Бояна“ бе осигурена храна за 5000 гости. Това каза Андрей Стоилов, председател и на Българската асоциация на професионалните готвачи.

„В едно заведение например с определен брой места може при необходимост да се добавят още столове за сметка на комфорта. При кетъринга могат да се съберат много хора, предлага се повече храна и се генерират по-високи приходи“, добавя той.

Стоилов обясни още, че на работни срещи по-често се зареждат дребни сладки или сандвичи, храна за ръка.

„За обедите се предлага по-голямо изобилие от топло поднесени ястия. При вечерни мероприятия и приеми клиентите отново се спират на храна, която трябва да е удобна да се яде прав.

Да има възможност храната да се консумира на една или две хапки, без да има риск да се накапе.

При детско парти менюто се разделя на 2 части. Едната храна е за децата. Те обикновено са привлечени от малки пици и хрупкави картофки.

Хубаво е обаче да се предлагат и сурови зеленчуци и плодове. Или зеленчуци на пара и порцията да не им е съставена изцяло от пържени ястия, а те да са максимум 30 – 40%. При възрастните по-голямата част от заявките е обилна храна с няколкостепенно меню“, пояснява експертът.