На 15 април Църквата почита свети апостоли Аристарх, Пуд и Трофим. Свети Аристарх бил спътник на свети апостол Павел в проповедническите му пътешествия и с него понасял всички тежести на апостолския живот.

Апостол Пуд бил римски държавен съветник и благочестив мъж, който приемал в дома си първовърховните апостоли Петър и Павел и всички християни. Домът му бил като църква, в която вярващите се събирали за богослужение.

Св. Трофим придружавал св. ап. Павел по време на третото му пътешествие в Елада. Светите апостоли заедно с ап. Павел били обезглавени по времето на император Нерон. Свети Аристарх бил жител на Солун.

По време на второто си проповедническо пътешествие свети апостол Павел проповядвал в юдейската синагога в Солун и приобщил към лоното на християнската вяра множество елини и юдеи - сред тях бил и свети Аристарх.

Той станал спътник на апостол Павел и го придружил през третото му проповедническо пътешествие. Двамата били затворени в Рим и това става ясно от Посланието на свети апостол Павел до Колосяни и от Посланието до Филимон.

По-късно апостол Аристарх бил епископ на сирийския град Апамея и по времето на император Нерон бил обезглавен заедно с апостолите Павел, Пуд и Трофим.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук