Близо 65 000 автомобили са основната причина столичаните да дишат изключително мръсен въздух. Причината е, че са твърде стари, отделят високи нива на замърсители и именно на тях се дължат една четвърт от всички вредни газове, развалящи качеството на въздуха. Данните за това идват от измервания в различни части на града, направени от испанска лаборатория, пише „Телеграф“.

Транспортът в София отговаря за около 60% от замърсяването на въздуха в града, а 40% идват от битовото отопление, което особено в зимния период води до свръх големи превишавания, категоричен е зам.-кметът на Столичната община Йоана Христова.

Заради шокиращата статистика от общината започват въвеждането на редица мерки, с които се цели да се намали замърсяването на въздуха от автомобилния трафик. Сред тях са предложение за вдигане на таксата за автомобили над 4 тона в центъра на София на 120 лв. На месец. Тези над 30 тона ще плащат 150 лв. На месец.

Друга идея е да се въведе такса за работа на строителните машини. Сред предприетите спешни решения е и двойно увеличение на цената за престой на автомобил в синя зона в онези периоди, при които автоматичните станции за измерване на въздуха отчетат превишаване на нормите за замърсяване с прах. Отделно ще се подменят превозните средства от градския транспорт с екологични такива. „Автотранспортният парк да бъде напълно обновен до 2019 г.“, обеща Христова.

По думите ѝ обаче, за да се подобри качеството на въздуха, трябва да се включат и столичани. Препоръчва се на всички собственици на автомобили да поддържат превозните си средства в отличен вид, да използват качествено моторно масло и да следят за състоянието на двигателите. Предвиждат се и промени в законодателството, чрез които да се подпомогне прилагането на всички тези мерки за подобряване качеството на атмосферния въздух в столицата.