Попови лъжички потекоха от чешмите в кюстендилското село Катрище, алармираха местни жители. Те казват, че освен проблем с водния режим, който е от около 4 месеца, имат проблеми и с различни организми, които откриват във водата, информира "Монитор".

Пълнят туби и кофи, за да си подсигурят вода за най-елементарните битови нужди и остават учудени от видяното. Малки организми, които плуват във водата.

„Напълних си вода за готвене и какво да видя. На дъното нещо плува, мънички, смятам, че са попови лъжички или някакви ларви, но те се движат. Да ви кажа по мои наблюдения те растат с часове. Как човек да готви с тая вода или да я пие. Просто е потресаващо“, коментира баба Йорданка от Катрище.

В селото живеят и много млади семейства с вода. Те решават, че няма да използват водата от чешмите. „Избих си сонда в двора и си сложих хидрофор, за да мога да използвам чиста вода. Така си покривам всички нужди на семейството и имам постоянно вода, в която не плуват разни организми“, казва млад мъж от селото.

За проблема кметският наместник Васил Василев вече е подал сигнал до всички институции. Казва, че писмен отговор няма от никъде. От ВиК – Кюстендил, казали да подадат сигнал до РЗИ, откъдето да кажат дали водата в Катрище е годна за пиене или не. „Не стига, че постоянно сме на воден режим, а и това сега ни се случва. Борбата ни няма да спре, трябва да знаем дали водата ни се замърсява и какво се случва“, казва още Йорданка.

А иначе водопроводът в селото е изграден по проект на Община Кюстендил, а след което е предаден за стопанисване на местното ВиК, които имат задължението да го стопанисват и дезинфекцират. Хората са категорични, че причината за наличието на тези организми във водата е липсата на често хлориране.

Освен това дебитът на наличната вода е много слаб и има чести аварии на водопровода. Той е на повече от 60-70 години. Според кмета Васил Василиев дебитът на водата е около 700 мл на секунда при необходими над 1 л.

„По принцип селото е разделено на две, едната половина има 24 часа, другата другите 24 часа. Но се получава така, че едната половина, когато трябва да има, то и тогава няма. Няма достатъчно количество вода, плюс това авариите са изключително чести при нас“, заяви кметският наместник Васил Василиев, който очаква проблемите с водата в селото да бъдат разрешени в най-скоро време.