През изминалата седмица двама ученици бяха заловени да разпространяват наркотици, а в Русе, оказва се, всеки втори единадесетокласник познава човек, който може да му продаде дрога.

Младежите се снабдяват с дрога и чрез т. нар. „даркнет“ или тъмна мрежа в онлайн пространството, където може да се намери почти всичко. А по–малко от 1 процент от родителите са наясно или се съмняват, че детето им използва наркотици, съобщава NOVA.

Амфетамини, метамфетамини, марихуана-достъпни и евтини. С неясен състав и опасни. "И най-опасното, че бързо се става зависим. И в същото време съдържанието на самите кристали- никой не знае какво има вътре, което е много опасно", твърди Румен Николаев, инициатор на кампания „Заедно да спасим децата и Русе от дрогата”.

Моделът на разпространение бил променен. Вече почти никой не търсел дилъри. Търговци ставали самите ученици, признават част от децата в Русе.

"Около 13 процента от децата споменават, че техни съученици им предлагат наркотици, а отделно, ако напишат в Google каквото и да било, дори напоследък райският газ, който е интересен - излизат всякакви сайтове, откъдето абсолютно спокойно можеш да си поръчаш.

И тази "даркнет", за която се говори, по която пък за съжаление експертите от МВР им е трудно да установят кой точно ги предлага - лесният достъп им дава възможност да експериментират", твърди Радостина Пейкова, началник на отдел „Здравни дейности“ -Община Русе, председател на Общинския съвет по наркотични вещества.

А възрастовата граница на употребяващите пада до 11-годишна възраст, като родителите нямат представа за това. Затова доброволци започнали кампания за информиране по време на родителски срещи в училищата.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук