Голяма промяна в банковия сектор в България, засега без последствия за клиентите с кредити в евро - потребителски и жилищни. Банките у нас сменят дългогодишния  лихвен индекс за кредити в евро /EUR LIBOR/ с нов, пише "Марица".

Замяната се налага заради факта, че британският орган за финансов контрол (Financial Conduct Authority) преустанови от 1 януари 2022 г. изчисляването и публикуването на някои индекси LIBOR, сред които LIBOR в швейцарски франкове (CHF LIBOR) и LIBOR в евро (EUR LIBOR). За това има и приет от ЕК Европейски регламент от 14 октомври 2021 г.

Банките у нас имат право да избират сами какъв заместител на отпадналия лихвен индекс да изберат. Много от тях от години са разработили свои индекси, които се включват в оформянето на лихвения процент по кредити при определени условия.

„Юробанк България” /Пощенска банка/ например още от 2013 година е разработила и прилага свой референтен лихвен процент ПРАЙМ за потребителски и жилищно-ипотечни кредити в лева и евро.

ПРАЙМ се изчислява в съответствие със законовите изисквания за ясна и точна изчислителна процедура, съдържаща формула, и въз основа на компоненти, представляващи индикатори, публикувани от БНБ, обясняват от Пощенска банка.

Методологията е видима на сайта на институцията. Така лесно EUR LIBOR ще бъде заместен с алтернативния Прайм. От банката са категорични, че промяната няма да се отрази на крайната лихва по кредитите, заплащана от потребителя. Също така не е нужно и преподисване на действащите договори.

При всяко публикуване на нова актуална стойност на ПРАЙМ банката извършва съответна актуализация на годишния лихвен процент по съответния договор за кредит, като новата приложима стойност на ПРАЙМ е в сила и се ползва за определяне на лихвения процент по кредита, считано от датата, следваща първата падежна дата на месечна вноска по кредита след датата на публикуване на новата стойност на ПРАЙМ.

Промяна има и при кредитите в швейцарски франкове. При тези договори  CHF LIBOR отпада и се замества с алтернативен. И Пощенска банка, и Банка ДСК са избрали SARON.

Още от средата на декември финансовите институции у нас трескаво разпращат писма до клиентите си със заеми в евро и швейцарски франкове, за да уведомят за промяната. Както е по закон, съобщението е качено и на интернет сайтовете им.